Fontos

Ma 10 órától Kormányinfó!

Néhány nap és dermesztő közelségbe kerül egy hatalmas aszteroida

| Szerző: hirado.hu
A Föld és a Hold távolságának mintegy felére közelíti meg bolygónkat egy aszteroida szombat este. A felhőkarcoló méretű objektum magyar idő szerint szombat este 20:52-kor közelíti meg legjobban a Földet, ekkor mintegy 173 000 kilométerre lesz.

Kapcsolódó tartalom

A 2023 DZ2 névre keresztelt aszteroida a Föld és a Hold pályája között halad el szombaton. A 28 044 kilométer/órával száguldó, felhőkarcoló méretű aszteroida magyar idő szerint szombat este 20:52-kor kerül legközelebb bolygónkhoz, ekkor a Föld és a Hold távolságának mintegy felére közelíti meg a Földet, tehát körülbelül 173 000 kilométerre halad el.

Az északi féltekéről távcsővel megfigyelve az aszteroida úgy fog kinézni, mint egy lassan mozgó csillag az Orion, a Nagy Kutya és a Kis Kutya csillagképről keletre.

A 2023 DZ2 aszteroidát idén februárban fedezték fel a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium csillagászai. Az objektum átmérője a becslések szerint 45 és 99 méter közötti.

A 2023 DZ2 pályájáról jelenleg ismert információk alapján 1:430 az esélye annak, hogy 2026. március 27-én becsapódik a Földbe. Bár a 2023 DZ2 jelenleg nem jelent veszélyt a Földre, a NASA Földközeli Tanulmányok Központjának Sentry programja jelenleg ezzel az aszteroidával együtt 24 olyan ismert objektumot figyel, amelyeknek van egy kicsi esélye arra, hogy a következő évszázadban becsapódnak a Földbe.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/NASA/JLP-Caltech)

Forrás: Live Science

Ajánljuk még