Fontos

Ma 10 órától Kormányinfó!

Csodálatos „bolygórománcnak” lehetünk szemtanúi

| Szerző: hirado.hu
Az Uránusz és a Vénusz március 30-án este a Kos csillagkép színe előtt igencsak közel merészkednek egymáshoz. Az Uránusz és a Vénusz nagyjából két-három évente közelítik meg egymást. A két bolygó legközelebb 2025 júliusában találkozik az égbolton.

Március 30-án este mindösszesen alig több mint egy foknyira  lesz látható egymástól az ékes Vénusz és a sejtelmes Uránusz. Egy pár kézi távcső segítségével nagyon izgalmas látványban lehet részünk, ahogy a legfényesebb és a második leghalványabb bolygót figyeljük meg egyszerre.

Kapcsolódó tartalom

Az Uránusz egy távoli, jeges óriásbolygó, tőlünk nézve a második legtávolabbi bolygó Naprendszerünkben és a második leghalványabb is, mindkét tulajdonságában csak a Neptunusz múlja felül. Szabad szemmel ideális körülmények között éppen sejthető a csillagok között. Távcsöves látványa nem igazán kirívó. Meglepő, hogy valójában egészen nagy nagyításon is pontszerű csillagnak tűnik a bolygó, gyakran csak a szokatlanul zöldes színe árulja el, hogy mégsem egy csillagról van szó.

Az idei szezonja lassan lejár a bolygónak, el is búcsúzhatunk az Uránusztól egy időre, ugyanis április folyamán olyan közel kerül a Naphoz, hogy annak fényében elbújik néhány hónapra. A hajnali égbolton nagyjából júliustól lehet majd ismét megfigyelni. Ha pedig valaki nem szeret korán kelni, akkor ki kell várnia az ősz derekát, akkor ugyanis már éjfélkor is kényelmesen megfigyelhetővé válik a planéta.

A Vénusz a tavaszi esték talán leglátványosabb ékévé vált idén. Mostani esti megfigyelhetősége különösen kedvező, június végéig magasan és fényesen fog ragyogni a naplemente után akár több mint egy órával is. Mindeközben majdnem teljesen telt korongjából látványos sarlóvá fogyatkozik, látszó mérete pedig mintegy 2,5-szeresére nő.

Jelenleg a bolygó tőlünk látható félgömbjének 78 százalékát éri napfény, távcsőben látványosan nem teli korongját mutatja a bolygó.

A mostani közelség során, március 30-án a két bolygó 1 fok 13 ívpercnyire lesz egymástól. Akinek éles szeme van, és sötét égbolt alá tud kimenni, mindenképpen a legizgalmasabb ezt szabad szemmel megfigyelni. Egy pár kézi távcső lehet még segítségünkre. Magukat a bolygókat, a Vénusz alakját és az Uránusz csábító színű korongját nagyobb távcsövekben láthatjuk, viszont általában ezen műszerek képébe még a legkisebb nagyításon sem fér majd bele egyszerre a két bolygó.

Kapcsolódó tartalom

A párost alkonyat után nem sokkal már elkezdhetjük keresni. A Vénusz rendkívül fényes, már nem sokkal 19 óra után megpillantható. Iránytűként segíthet nekünk megtalálni az Uránuszt, viszont a halvány bolygót 20 óra előtt nem sok esélyünk van megpillantani. Ekkor azonban már versenyt futunk az idővel, ugyanis a bolygók már ekkor is csak 16 fokos horizont feletti magasságban lesznek, 21 órára pedig már 5 fokkal a horizont felett megfigyelhetetlenné válnak. Másnap már több mint másfél fokra lesznek egymástól, de még mindig eléggé közel ahhoz, hogy kézi távcsőben egyszerre megfigyelhessük őket.

Az Uránusz és a Vénusz nagyjából két-három évente közelítik meg egymást. A két bolygó legközelebb 2025 júliusában találkozik az égbolton, ám akkor nagyjából másfélszer akkora távolságban haladnak el egymáshoz képest, mint most. A mostaninál közelebb csak 2028 június elején ér a páros, akkor viszont kevesebb mint fél fokos távolságban lesznek majd egymástól – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még