Fontos

Gulyás Gergely: Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni a háborúba

A medve árnyékától a műholdakig

| Szerző: hirado.hu
Hogyan változott a meteorológia évszázadok alatt, és hogyan épült ki intézményesített rendszere? Az MTVA Archívumának segítségével mutatjuk be történetét a meteorológia világnapján.

A világnap célja a meteorológia (régies nevén légtüneménytan) tudományának népszerűsítése és megismertetése a nagyközönséggel. A meteorológia az időjárás előre jelzésén kívül a légköri jelenségek, folyamatok, hidrológia és az éghajlat kutatásával foglalkozó tudomány. Az időjárás és annak előrejelzése az ember túlélése szempontjából már a történelmi idők előtt is létfontosságú tényező volt, így nem csoda, hogy a megfigyelések és az azokból levont következtetések generációról generációra öröklődtek – olvasható az MTVA Archívumának oldalán. 

A medve a népi hiedelem szerint megjósolja a tavasz közeledtét (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Évszázadok alatt összegyűjtött népi megfigyeléseken alapuló időjárási jóslatokat a természettudományos ismeretek bővülésével és a technika fejlődésével fokozatosan tudományos módszereken alapuló időjárás-előrejelzés váltotta fel.

Szélsebességmérő egy budapesti meteorológiai állomáson 1975-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A Mannheimi Tudományos Akadémia 1780-ban a bajor választófejedelem támogatásával létrehozta az első tudományos meteorológiai intézményt, a Societas Meteorologica Palatina nevű szervezetet, amely egy egész Európára kiterjedő hálózat létrehozását tűzte ki célul. Ennek lett része az elsők között még ugyanebben az évben a budai megfigyelőbázis, amely a királyi vár legmagasabb tornyában lévő csillagvizsgálóban kapott helyet.

Kapcsolódó tartalom

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elődjének számító Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapítóokiratát I. Ferenc József király majd egy évszázaddal később, 1870-ben írta alá. Magyarország 1893-ban csatlakozott a Bécsben alapított meteorológiai világszervezethez, a magyar intézmény neve 1970 óta Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hortobágyi Kilenclyukú híd viharban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkáját mára jelentős informatikai infrastruktúra segíti a modern módszerekkel begyűjtött adatok és a műholdak közvetítette felvételeken alapuló időjárás-előrejelzések elkészítésében.

Ajánljuk még