Aktuális

Medvegyev: A Putyin elleni elfogatóparancsnak szörnyű következményei lesznek

Gigaberuházás a félvezetőiparban: új „szilíciumsziget” készül Japánban

| Szerző: hirado.hu
Hatalmas félvezetőprojekt építésébe kezdtek Japán északi részén: a szigetország nyolc vezető vállalata – az IBM-mel kakaröltve – új „szilíciumszigetet” hozna létre egy gigantikus beruházás keretében.

Japán fejlett logikai öntödékkel foglalkozó vállalata, a Rapidus a Hokkaido szigetén található Chitose városát választotta új, 37 milliárd dolláros (13 300 milliárd forintos) félvezetőgyártó létesítménye helyszínéül. Ezzel a szigetország legészakibb régiója jelentős szerepet kaphat a technológiai ellátási láncban.

A Szapporótól 40 kilométerre délkeletre fekvő

Chitose az olcsó gyárterülettel, sok vízzel, modern infrastruktúrával, világszínvonalú nemzetközi repülőtérrel és a Tomakomai-öbölben lévő tengeri kikötő közelségével vonzotta oda a gigaberuházást.

Kapcsolódó tartalom

A 2022 augusztusában alapított Rapidus mögött nyolc japán óriásvállalat áll, nevezetesen

a Sony, a Toyota (és a hozzá tartozó Denso félvezetőgyártó), a NAND flashmemóriákat gyártó Kioxia, az NTT nemzeti távközlési szolgáltató, a távközlési berendezéseket gyártó NEC, a Softbank befektetési bank, valamint Japán legnagyobb bankja, a Mitsubishi UFJ.

Decemberben a Rapidus bejelentette, hogy partnerséget kötött az amerikai International Business Machines-szel (IBM) az informatikai cég 2 nanométeres chipgyártási technológiájának fejlesztésére és bevezetésére. A két vállalat célja, hogy utolérje a Taiwan Semiconductort (TSMC), a világ vezető félvezető-gyártóját. A szektorban a verseny rendkívül kiélezett, mivel az egyre kisebbre és kifinomultabbra tervezett félvezetőkről úgy tartják, hogy a jövő technológiáit fogják működtetni.

Buktatói is vannak a japánok mesteri tervének

A cél új piacok kialakítása a nagy teljesítményű logikai chipeknek, amelyeket a Rapidus a világszínvonalú létesítményben az évtized második felére tervez tömegesen gyártani.

A Rapidus–IBM tervnek azonban lehetnek buktatói is. Hokkaido jelenleg Japán egyetlen olyan régiója, ahol a félvezetőipar gyakorlatilag nem létezik. Ezért szinte a semmiből kell felépíteni a helyi ellátási láncot és a lakhatást eleinte több száz, majd több ezer mérnök, informatikus (és más dolgozó), valamint azok családjai számára.

Kapcsolódó tartalom

A TSMC és a Sony kumamotói vegyesvállalatához hasonlóan a chitosei „öntöde” nemcsak egy befektetés a félvezetőgyártásba, hanem egyúttal regionális gazdaságfejlesztési programként is működik majd. A Rapidus vezetője szerint ez tudatos döntés volt.

A helyszínt a globális humánerőforrás-cserét, valamint az ökoszisztéma-fejlesztésben rejlő lehetőségeket mérlegelve választottuk ki. Reméljük, hogy amint a japán kormány jóváhagyja a terveinket és a költségvetést, megkezdhetjük a konkrét tárgyalásokat Chitose városával” – közölte Kojke Acujosi, a Rapidus elnök-vezérigazgatója.

Forrás: Asia Times

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még