Aktuális

Tömegbaleset az M1-esen: rendkívüli előleget nyújtanak a biztosítók a károsultaknak

Új eljárások bevezetésére nyert el forrást a Gottsegen György szívcentrum

Új eljárások bevezetésére és az ahhoz kapcsolódó berendezések beszerzésére nyílt lehetősége a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetnek (GOKVI).

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert 1,245 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás a Magyarországon még nem elérhető kardiovaszkuláris katéterterápiás és műtéti beavatkozások bevezetését célozta.

Kapcsolódó tartalom

Andréka Péter főigazgató hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a két innovatív technikáról elmondta, az egyik eljárás a magzati korban felfedezett, a két szívkamrát elválasztó falon lévő lyuk katéterrel történő bezárása. Ezt eddig a kisgyerekeknél nyitott szívműtétben végezték, azonban az új eljárással katéteresen gyógyítható az elváltozás már nyolc kilogramm alatti gyerekeknél is – ismertette.

A másik beavatkozást a felnőtteknél alkalmazzák a magas tüdővérnyomás nyomán kialakult szívelégtelenségnél. Magyarországon eddig csak gyógyszeres kezelésre volt lehetőség, a műtéti beavatkozásokat külföldön végezték a magyar betegeken is

– mondta a főigazgató.

Andréka Péter kiemelte: a módszerek bevezetését hosszú felkészülés előzte meg, a magyar orvosok külföldön tanulták meg a különböző eljárásokat. A program keretében beszerzett CT- és MR-berendezések a „top kategóriát” képviselik, ezek nélkül a pontos diagnózis felállítása és a terápia sem lehetséges – emelte ki.

Kiemelt képünk: Új CT-berendezés a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI) 2023. március 13-án. Az intézet új eljárások bevezetésére és az ahhoz kapcsolódó berendezések beszerzésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban 1,245 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ajánljuk még