Aktuális

Ma 12 órától Kormányinfó

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Véget ért a Téli madárles – mutatjuk, mely madárfajokból él a legtöbb hazánkban

| Szerző: hirado.hu
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) december végén Téli madárles címmel kilenc héten át tartó országos madárszámlálásra hívta a lakosságot. A madárpopuláció felmérése 2022. december 28. és 2023. február 28. között zajlott, az akció célja a lakosság bevonása volt a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe.  

Hazánkban ez volt az első, a téli madáretetőt és környékét célzó lakossági adatgyűjtés, és az MME munkatársai hétről hétre rengeteg adatot kaptak – írják a szervezet közleményében.

A madármegfigyelések beküldését megkönnyítette az MME által fejlesztett Turdus applikáció is, de – az okostelefont nem használókra is gondolva – egy internetes adatbázisban is lehetett a megfigyeléseket rögzíteni.

Az internetes adatbázis további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető.

A kilenc héten át tartó számlálás legfontosabb adatai az alábbiak szerint alakultak: összesen 825 megfigyelő küldött be adatokat, akik 1410 megfigyelési helyen 4392 megfigyelést végeztek, és 29 596 észlelést rögzítettek az adatbázisban.

Egy tengelic (Carduelis carduelis) a Novohrad-Nógrád Geopark salgótarjáni madárleséből fotózva 2017. január 4-én. A tengelicet 2017-ben az év madarának választották a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazásán. (MTI Fotó: Komka Péter)

A megfigyelések során 121 faj 85 750 egyedét figyelték meg.

Az öt leggyakrabban észlelt madárfaj Magyarországon:   

  • Mezei veréb: 20 434 egyed
  • Széncinege: 14 478 egyed
  • Házi veréb: 12 467 egyed
  • Tengelic: 5987 egyed
  • Balkáni gerle: 5457  egyed

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat keretében támogatott Nagy téli madárles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe.

A téli akció mellett hamarosan elérhető lesz a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra vonatkozó adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és a Gólyales.

Az MME tervei között szerepel továbbá az autók által elütött, az áramütés vagy ablaknak ütközés következtében, illetve egyéb okból elpusztult állatok bejelentését lehetővé tevő applikáció kifejlesztése is.

A Téli madárles eredményeiről bővebben az MME honlapján olvashat.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: széncinegék (Parus major) Pomáz környékén, 2018. február 27-én. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Ajánljuk még