Fontos

Szentkirályi Alexandra: Holnap 12 órától Kormányinfó

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatunk húsz szakmát, amit veszélyeztet a mesterséges intelligencia

| Szerző: hirado.hu
A mesterséges intelligencia térhódítása a gazdasági növekedés fellendülésével kecsegtet, ugyanakkor a munkaerőpiac átrendezésével több szakmára és azok dolgozóira is hatással lehet. A ChatGPT és ezáltal a nyelvi modell előretörése az elmúlt alig fél évben rendesen átrendezte az erőviszonyokat. Egy friss tanulmány szerint a közeljövőben húsz foglalkozás lehet különösen veszélyben.

Elveszik a munkát!” – a mesterséges intelligencia fejlődésével vissza-visszatérő kétségbeesett felkiáltások a ChatGPT tavaly év végi elindításával ismét felerősödtek. Nem csoda, hiszen az OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot olyan, kísértetiesen emberi jellegű szakmai feladatok elvégzésére is alkalmasnak tűnik, mint az e-mailek és önéletrajzok írása, a verselés vagy a reklámszövegek megszerkesztése.

A Princeton Egyetem kutatócsoportja legfrissebb tanulmányában a mesterséges intelligenciával kapcsolatos foglalkozási kitettséget vizsgálta. Ehhez tíz MI-vel működő alkalmazást – például a nyelvi modellt – kapcsolt 52 emberi képességhez annak megértésére, van-e köztük szoros összefüggés.

Kapcsolódó tartalom

Az eredmények azt mutatták, hogy a technológia fejlődésével a szakmák kitettsége az MI-nek merőben megváltozott a nyelvi modellezésnek köszönhetően. Míg korábban a matematikusok, közgazdászok és pénzügyi elemzők kerültek a lista első felébe, most a telemarketingesek, a tanárok, az iskolapszichológusok és a bírók munkája forog a legnagyobb veszélyben.

A mesterséges intelligencia hatása a munkahelyekre valószínűleg sokrétű lesz. Egyes esetekben a mesterséges intelligencia helyettesítheti a korábban ember által végzett munkát, más esetekben pedig kiegészítheti az ember által végzett munkát” – olvasható a hétfőn közzétett tanulmányban.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátették: a mesterséges intelligencia képességeinek folyamatos fejlődésére jó példa a nyelvi modellezésének közelmúltbeli előrelépése, ami a ChatGPT-nél figyelhető meg a leginkább.

A 20 legveszélyeztetettebb állás:

  1. Telemarketinges
  2. Angol nyelv és irodalom tanár (felsőoktatási képzés)
  3. Idegen nyelv és irodalom tanár (felsőoktatási képzés)
  4. Történelem tanár (felsőoktatási képzés)
  5. Jogtanár (felsőoktatási képzés)
  6. Filozófia és vallástanár (felsőoktatási képzés)
  7. Szociológia tanár (felsőoktatási képzés)
  8. Politológia tanár (felsőoktatási képzés)
  9. Büntetőjogi és bűnügyi tanár (felsőoktatási képzés)
  10. Szociológus
  11. Szociális munkát oktató tanár (felsőoktatási képzés)
  12. Pszichológia tanár (felsőoktatási képzés)
  13. Kommunikáció tanár (felsőoktatási képzés)
  14. Politológus
  15. Területi, etnikai és kulturális tanulmányok tanárai
  16. Választottbírók, mediátorok, közvetítők
  17. Bírók, magisztrátusok
  18. Földrajz tanár (felsőoktatási képzés)
  19. Könyvtártudományi tanár (felsőoktatási képzés)
  20. Klinikai, tanácsadó és iskolai pszichológusok

Forrás: Daily Mail

A kiemelt kép illusztráció (Fotó:: Shutterstock)

Ajánljuk még