Baleset

Lovaskocsival karambolozott egy autó, a hajtó életét vesztette

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Háromezer évet pihent a szibériai jégbe fagyva, mielőtt rábukkantak

| Szerző: hirado.hu
Lezárult a vizsgálata egy tökéletes állapotban megmaradt barna medve maradványainak, melyre több mint két éve bukkantak rá a szibériai jégtakaróba fagyva.

 

A leletet 2020-ban rénszarvaspásztorok fedezték fel a Kelet-szibériai-tengeren fekvő Bolsoj Ljahovszkij-szigeten. Az állat bőre, szőrzete, fogai, orra, karmai, testzsírja, illetve belső szervei is konzerválódtak a tartósan fagyott talajban.

A lelet vizsgálatát végző jakutszki Lazarev Mamutmúzeum munkatársai eleinte úgy vélték, hogy az állat egy mintegy 22 ezer éve kihalt, nagy termetű, ősi barlangi medve lehet. A legfrissebb eredmények alapján azonban kiderült, hogy a maradvány jóval fiatalabb, közel 3500 éves, és egy közönséges barna medvétől származik.

A tanulmányozás során sikerült megállapítani, hogy a talált példány egy megközelítőleg két-három éves, 1,6 méter magas és 78 kilogrammos nőstény volt. Az állat gerincén súlyos sérüléseket mutattak ki, amik feltételezhetően közrejátszottak a elpusztulásában.

Érdekesség, hogy a medve gyomortartalma is megőrződött, az állat élete végén főként növényeket és madarakat evett. A kutatók a boncoláskor a medve agyát is eltávolították, a szervet további vizsgálatoknak vetik alá.

Kapcsolódó tartalom

A kutatók számára egyelőre talány, hogy a medve hogyan került a szibériai partoktól ma mintegy 50 kilométerre található szigetre.

A barna medvék ugyanis akkor jelenhettek meg a környéken, amikor a sziget az utolsó jégkorszak alatt még összeköttetésben állt a szárazfölddel.

Forrás: Live Science

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még