Fontos

Orbán Viktor: Magyarországot háborúba akarják kényszeríteni

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sikeresen dokkolt a SpaceX űrhajója a Nemzetközi Űrállomáson

Négy űrhajóssal a fedélzetén sikeresen dokkolt pénteken a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajója a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), a csatlakozást az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) webkamerája élőben közvetítette.

Az űrkapszulában egy egyesült arab emírségekbeli asztronauta, Szultán an-Nejádi is helyet kapott a NASA két űrhajósa, Stephen Bowen és Warren Hoburg, valamint az orosz Andrej Fegyajev mellett.

Kapcsolódó tartalom

Hoburg, Fegyajev és Nejádi először jár az űrben, Bowennek viszont ez már a negyedik útja. Az október óta fent tartózkodó amerikai-orosz-japán csapatot, Nicole Mannt, Josh Cassadát, Vakata Koicsit és Anna Kikinát váltják, akik pár nap múlva térnek haza.

Hat hónapos missziójuk során az űrhajósokra több mint 200 feladat vár, köztük technikai próbák, illetve az emberi sejtek űrbéli körülmények közötti növekedésének vizsgálata, valamint az égés mikrogravitációs környezetben történő folyamatának tanulmányozása.

A kutatások segítséget adnak a NASA Artemis nevű missziójának keretében tervezett jövőbeni, hosszabb távra szóló űrutazásaihoz. A program célja, hogy 2024-ben ismét embert juttasson a Holdra. Az új holdprogramban az Elon Musk milliárdos által alapított SpaceX mellett európai, kanadai és japán űrügynökségek is részt vesznek.

A SpaceX a NASA-val kötött szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétát és a Crew Dragon kapszulát, míg a NASA a felbocsátáshoz szükséges létesítményekkel járul hozzá a küldetésekhez. A repülést és a landolást is a SpaceX központjából irányítják Los Angelesben.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még