Rendkívüli

Európába küldte a végítélet-repülőgépet az Egyesült Államok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy kiszáradt tómederben bukkantak a felbecsülhetetlen kincsre

| Szerző: hirado.hu
Rapa Nuin régóta folynak az ásatások, de még mindig képes meglepetést okozni a sziget.

Egy korábban ismeretlen szoborra, egy úgynevezett moaira bukkantak a Chiléhez tartozó Húsvét-szigeten, azaz Rapa Nuin – számol be az Artnet. A kutatók most abban bíznak, hogy további alkotások várnak felfedezésre a környéken.

Kapcsolódó tartalom

Az új moai valamivel kisebb a korábbiaknál, és egy kiszáradt tómederben volt betemetve. A lelőhelyet általában nem képesek megközelíteni a szakértők, az aszályos körülmények miatt viszont hozzáférhetővé vált a tómeder.

Stockphoto - Húsvét-sziget - szobor - Chile - régészet (Fotó: Shutterstock)

A rapanui embereknek ez egy rendkívül fontos felfedezés” – mondta Salvador Atan Hito, a területet ellenőrző Ma’u Henua őslakos szervezet alelnöke. Mint hozzátette, őseik, nagyszüleik sem tudták, hogy a szobor a tóban rejtőzik.

Terry Hunt, az Arizonai Egyetem húsvét-szigeti régészetre szakosodott kutatója szerint gyakran hiszik úgy, hogy már ismerik a moaikat, aztán felbukkan egy újabb darab. A szakértő elmondta, korábban nem találtak kiszáradt vagy egykori tómederben ilyen szobrot, a mostani tehát az első. A régészek azt tervezik, hogy folytatják a helyszín vizsgálatát, hátha megtalálhatnak újabb moaikat, esetleg az azok elkészítéséhez használt eszközöket – írja a National Geographic. 

A leletet a tófenék sűrű nádasa takarta el, Hunt szerint megfelelő eszközzel kimutathatják, hogy van-e még valami az üledék mélyén. „Ha egy moai van a tómederben, akkor talán több is” – emelte ki a kutató.

A Húsvét-szigeten az idők során rengeteg régészeti vizsgálat zajlott, a terület legismertebb emlékei a polinéziai rapanui nép által mintegy 500 éve vulkáni kőzetből kifaragott szobrok.

Kapcsolódó tartalom

A szakértők több mint ezer moait ismernek, a szobrok valószínűleg az istenített ősökről készültek. Több szobornál még mindig zajlanak a feltárások, de sajnos egyes alkotások már visszafordíthatatlanul károsodtak.

Ajánljuk még