Időjárás

Az utolsókat rúgja a tél, a napsütéssel már érkezik a tavasz

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvizsgálták a Texasban becsapódott meteort

| Szerző: hirado.hu
Szakértők elemezték azt a közel féltonnás meteort, ami február közepén csapódott a földbe Texas államban. A NASA szakértői elmondták, hogy a körülbelül 0,6 méter átmérőjű meteoroit mintegy 43 500 kilométer/órás sebességgel haladt, amikor McAllen városa felett 34 kilométeres magassában szétrobbant.

Mint arról korábban a hirado.hu is beszámolt, egy közel féltonnás meteor csapódott be a Texas déli részén található McAllen város térségében február 15-én, este hat óra körül.

A szakértők szerint a megtalált kőzet új ismereteket tárhat fel a Naprendszerünkről.

A meteor, amely valószínűleg egy kis aszteroida volt, 34 kilométer magasan tört szét. Az ilyen típusú űrsziklákat tűzgömbnek nevezik, mivel a gyors mozgású objektum és a légkör levegője közötti súrlódás miatt a széteséskor fényes villanást bocsátanak ki.

„Több forrásból származó előzetes információk elemzése alapján a NASA szakértői úgy vélik, hogy a tárgy egy körülbelül 0,6 méter átmérőjű meteoroid volt, amely körülbelül 454 kilogramm súlyú. A meteor körülbelül 43 450 kilométer/órás sebességgel haladt amikor felrobbant” – írták a NASA Meteor Watch képviselői.

„Amikor összegyűjtik azokat a mintákat, mint ami ezen esemény után megmaradt, az nagyban hozzájárulhat a Naprendszerünk eredetének és fejlődésének megértéséhez” – írták a NASA képviselői.

A szakértők úgy vélik, hogy a térségben több darab lehet még elszórva. Kiemelték, hogy ha valaki közterületen találja meg a kőzet töredékét, akkor azt köteles leadni a Smithsonian Intézetnek, amely az országos meteoritgyűjteményt kezeli.

Furcsa egybeesés, hogy a mostani tűzgömb pontosan 10 évvel a cseljabinszki meteor után érkezett, amely körülbelül kilencszer nagyobb volt, mint a texasi tűzgömb, és 2013. február 15-én robbant szét Oroszország felett.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Live Science

Ajánljuk még