Aktuális

Oroszország mentőűrhajót bocsátott fel a Nemzetközi Űrállomásra

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Oroszország mentőűrhajót bocsátott fel a Nemzetközi Űrállomásra

Oroszország mentőűrhajót bocsátott fel pénteken a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kazahsztáni Bajkonurról, hogy visszahozzon két orosz és egy amerikai űrhajóst a Földre – közölte honlapján a Roszkozmosz.

A Szojuz MSz 22 űrhajón, amelyet eredetileg küldtek értük, veszélyes szivárgást észleltek, mialatt az ISS-hez csatlakozva az űrben tartózkodott. Az ISS-en dokkoló teherűrhajón is lyuk keletkezett.

A Szojuz MSz 23-nak a tervek szerint vasárnap kell az űrállomásra érkeznie. A pénteken felbocsátott űrkapszula három ülésébe ellátmánycsomagokat szíjaztak.

Kapcsolódó tartalom

Az űrjárműre nagy szükség volt, ezért az amerikai űrkutatási hivatal két munkatársa Kazahsztánba utazott, hogy személyesen figyelhesse meg a kilövést.

Felszállás után 9 perccel a kapszula biztonsággal elérte a Föld körüli pályát – közölte Rob Navias, a NASA houstoni irányítóközpontjának munkatársa.

A sérült Szojuz március végére üresen tér vissza a Földre, akkor megvizsgálhatják a szakemberek.

Az orosz mérnökök az ISS-hez csatlakozó két űrhajó szivárgásának okait is kutatták az elmúlt hetekben. A Progressz MSz-21 legénység nélküli teherűrhajót vasárnap irányították vissza a Földre, ahol darabjai a Csendes-óceánba hullottak.

Kapcsolódó tartalom

A legénység szállítására alkalmas Szojuz MSz-22 űrhajónál decemberben állapítottak meg szivárgást. A technikai hibák késleltették Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin és az amerikai Frank Rubio hazatérését az űrállomásról.

Az ISS az egyike azon ritka területeknek, amelyeken Moszkva és Washington az ukrajnai konfliktus kezdete és az azt követő nemzetközi szankciók óta is együttműködik.

Ajánljuk még