Gyász

Elhunyt Dunai Tamás színművész

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több tízezer évet tévedhettek a kutatók az ősemberekről

| Szerző: hirado.hu
Érdekes leleteket fedeztek fel egy dél-franciaországi sziklabarlangban, amelyek arra utalnak, hogy az előemberek negyvenezer évvel korábban használtak kőfegyvereket Európában, mint azt korábban gondolták.

 

Francia és amerikai egyetem régészei vezette kutatócsoport a Franciaország délkeleti részén található Grotte Mandrin nevű barlangrendszerben több száz különböző formájú és méretű, élesen megmunkált kőhegyre illetve pengére bukkant. A kutatók szerint egyértelmű, hogy az ott élő ősi emberek lőfegyvereket használtak.

Az ősemberek jelenlétét korábban a helyszínen talált, több mint 50 ezer éves fogak alapján állapították meg.

„Csapatunk szolgáltatta a legkorábbi bizonyítékot az első Homo sapiens Európába érkezésére, ami a kőelemek elemzése szerint 10-12 ezer évvel korábban történt, mint ahogyan azt eddig gondoltuk. Az első modern emberek már vagy 40 ezer évvel korábban tökéletesen elsajátíthatták az íjászatot” – fogalmazott Laure Metz, a francia Aix-Marseille Egyetem és a Connecticuti Egyetem régésze.

A sziklabarlangban talált különböző vágott és pattintott kövek mérete és a vágási módja segített a kutatóknak megállapítani a lehetséges felhasználási módjukat. A nagyobb hegyeket lándzsák végére erősíthették, míg a kisebbek nyílvesszőkre kerülhettek.

Íjra utaló nyomokat a lelőhelyen azonban okkal nem találtak.

„Az íjkészítés alapvetően romlandó anyagok használatán alapszik. A fa, a rostok, a bőr és a gyanta ritkán maradtak fenn a paleolitikus lelőhelyeken, ezáltal pedig sajnos az ősi íjkészítési módok megismerését is nehezítik” – fogalmazott Metz.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Gizmodo, a Science.org-on megjelent tanulmány alapján

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még