Aktuális

Karácsony szerint szükség van traffipaxokra – mutatjuk, hol lesznek új sebességmérők Budapesten

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Arccal lefelé néző csontvázat találtak egy régészeti lelőhelyen, kiderült, hogy miért így temették el

| Szerző: hirado.hu
Arccal lefelé eltemetett női csontvázra bukkantak Szardíniában. A régészek egy lyukat is felfedeztek a csontváz koponyájának a hátsó felén. Egy új tanulmány, ami a szokatlan eltemetés körülményeit vizsgálta, arra utaló jeleket tárt fel, hogy a nő egy epilepsziás roham során bekövetkezett esés következtében halhatott meg.

Kapcsolódó tartalom

A tanulmány szerint az arccal lefelé fordított temetés arra utalhat, hogy az illető valamilyen betegségben szenvedett, míg a nő koponyájába ütött szokatlan szög alakú lyuk egy olyan gyógymód eredménye lehet, amely az epilepszia másokra való átterjedését igyekezett megakadályozni.

„Akkoriban úgy hitték, hogy a betegség, mely megölte a sírban megtalált személyt, problémát jelenthet az egész közösség számára” – mondta Dario D’Orlando, a szardíniai Cagliari Egyetem régésze és történésze, a tanulmány társszerzője.

A sírt a Monte Luna nekropoliszban tárták fel, ami egy régészeti lelőhely Szardínia déli részén. A nekropoliszt az 1970-es években tárták fel. A sírban találtak kerámiatárgyakat is, melyek alapján a régészek megállapították, hogy a nőt a Kr. e. harmadik század utolsó évtizedében vagy a Kr. e. második század első évtizedeiben temették el.

A kutatás során elemezték a csontvázat, az eredmények pedig megerősítették a korábbi becslést, miszerint a nő 18 és 22 év közötti volt, amikor meghalt.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy a koponyája nem sokkal a halála előtt vagy a halála körül szenvedett sérülést. A régészek kétféle traumára találtak bizonyítékot: egy tompa erő okozta trauma, amely egy véletlen esés során – esetleg epilepsziás roham során – keletkezhetett, és egy éles behatás okozta sérülés, amely a koponyán egy négyzet alakú lyukat hagyott, aminek a formája az ókori római szögek alakjának felel meg.

Kapcsolódó tartalom

A régészek szerint az éles szög okozta sérülést a nő halála után okozhatták, hogy megállítsák az epilepszia fertőzését.

D’Orlando elmondta, hogy a fenti kezelés alapja egy görög hiedelem lehetett, mely szerint bizonyos betegségeket a rossz levegő okoz, ami akkoriban az egész Földközi-tenger térségében ismert volt.

Ugyanezt a gyógymódot írja le az első században Gaius Plinius Secundus római tábornok és természettörténész. Irománya szerint az epilepsziás rohamban bekövetkezett haláleset után a testrészeket le kell szögelni, ezzel megakadályozva a betegség terjedését.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: Live Science

Ajánljuk még