Baleset

Az ütközés elkerülhetetlen volt: 40 szentendrei ovis utazott a buszban, amikor a férfi büntetőfékezett

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Meglepő felfedezést tett a NASA a Földet megközelítő aszteroidáról

| Szerző: hirado.hu
Furcsa alakú aszteroidát kapott lencsevégre a NASA február elején. A szokatlan objektumot méreteiben az Empire State Buildinghez hasonlították, ugyanis magasságban és arányaiban is hasonlít a híres New York-i épülethez.

Kapcsolódó tartalom

A 2011 AG5 jelzésű aszteroida mintegy 1,8 millió kilométer távolságban haladt el a Föld mellett, mely körülbelül ötszöröse a Föld és a Hold közötti távolságnak, de a becsapódás veszélye nem állt fenn.

Az aszteroida mozgását a Pasadena közelében található Jet Propulsion Laboratory szakemberei követték nyomon. A februári megközelítés volt az első lehetőség a 2011 AG5 2011-es felfedezése óta, hogy a tudósok ilyen közelről szemügyre vegyék az űrsziklát.

A kutatók kiderítették, hogy az űrszikla körülbelül 500 méter hosszú, és 150 méter széles, tehát az rendkívül szokatlan, erősen hosszúkás alakú.

„A bolygóradarral eddig megfigyelt több mint ezer földközeli objektum közül ez az egyik legnyúlánkabb, amit valaha láttunk” – mondta Lance Benner, a laboratórium vezető kutatója.

A tudósok azt is megfigyelték, hogy az aszteroida sötét és világos régiókkal is rendelkezik, amelyek kis, mindössze néhány méter átmérőjű felszíni jellegzetességekre utalhatnak. A 2011 AG5 lassan forog, egy teljes tengely körüli fordulathoz körülbelül kilenc órára van szükség. A vizsgálat a fenti adatokon túl jobb képet adnak az űrszikla pályájáról is, amely 621 földi nap alatt kerüli meg a Napot.

A 2011 AG5 aszteroida nem sokkal felfedezése után nagy figyelem középpontjában állt, mivel azt gyanították, hogy kis eséllyel, de 2040-ben a Földbe csapódhat.

A megfigyelések azóta kizárták a becsapódás esélyét.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: Space.com

Ajánljuk még