Baleset

Kigyulladt egy kamion az autópályán

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy ütközési pályán álló, egymáshoz közelítő galaxisokat észlelt a Hubble

| Szerző: hirado.hu
A Hubble űrteleszkóp észlelte, hogy az Ökörhajcsár csillagképben található három galaxis ütközési pályán áll, ami azt jelenti, hogy idővel egyetlen hatalmas fényes galaxissá fog összeolvadni.

Kapcsolódó tartalom

A Hubble űrteleszkóp rögzített egy felvételt, amin három galaxis látható, melyek azonos ütközési pályán egyre inkább egymás felé közelítenek.

Bár a galaktikus ütközések gyakoriak, az előbb felvázolt eset mégis nagyon ritka, mivel a galaxistrió, amely együttesen SDSSCGB 10189 néven ismert mindegyike éppen új csillagok születésének az időszakában van. Az Ökörhajcsár csillagképben található három galaxis végül eggyé olvad, a folyamat során pedig a galaxisok jelenlegi spirális szerkezete a trió közötti gravitációs kölcsönhatások következtében eltűnik.

A Hubble űrteleszkóp egy olyan kutatásban vesz részt jelenleg, amely a világegyetem legnagyobb és legfényesebb galaxisainak eredetét vizsgálja, amelyek akkor alakulnak ki, amikor egy nagy galaxis elnyeli a kisebb galaxisokat, vagy amikor az ehhez a trióhoz hasonló, gázban gazdag galaxisok összeütköznek és összeolvadnak.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: Space.com

Ajánljuk még