Rendkívüli

Robbanás történt Clevelandben, halott és sérültek is vannak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már az utakon cikázik a furcsa kinézetű robottaxi

| Szerző: hirado.hu
Jóváhagyta múlt héten a közlekedési minisztérium a tesztelési engedély módosítását, ezáltal korlátozott területen útnak indulhatott a robottaxi Amerikában.

 

Az Amazon tulajdonában lévő Zoox leányvállalat által kifejlesztett autonóm taxi megkezdte működését Kaliforniában, persze bizonyos korlátok között – egyelőre csak szombaton és vasárnap közlekedhet a nappali órákban, kizárólag kedvező időjárási viszonyok mellett.

A teljesen önvezető járművet a cég saját alkalmazottai számára állította munkába, hogy a vállalat székhelyén, Foster Cityben fuvarozza őket.

Az elektromos járművet csaknem tíz évig fejlesztették, majd 2020-ban többször is tesztelték, mielőtt engedélyt kapott volna a közúti közlekedésre.

A jármű 3,6 méter hosszú és 1,9 méter magas, négykerék-meghajtású, továbbá látókamerákkal és radarokkal szerelték fel, amelyek a közvetlen környezetéről származó adatokat a fedélzeti számítógépes rendszerbe továbbítják feldolgozásra.

Az utasok tolóajtókon keresztül szállnak be és foglalnak helyet a belső térben egymással szemben elhelyezett ülésekben. A robottaxi egyszerre legfeljebb négy utast képes szállítani.

A jármű maximális sebessége 64 kilométer per óra, és képes akár 16 órát közlekedni két töltés között.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: The Verge

A kiemelt képen a Zoox robottaxija. (Forrás: Getty Images)

Ajánljuk még