Aktuális

A magyarok is érezhették: földrengés volt Horvátországban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy kolosszális lény rekordméretű lábnyomot hagyott maga után

| Szerző: hirado.hu
A lábnyomot az Egyesült Királyságban fedezték fel.

Csaknem egy méter hosszú, jura kori lábnyom a legnagyobb, amelyet Yorkshire megyében találtak.

Az évek során több ezer dinoszaurusz-lábnyomot és számos fosszíliát találtak már a yorkshire-i partvidék mentén. Ezt a felfedezést azonban 2021 áprilisában Marie Woods helyi régész tette, amikor a part mentén sétált.

„Nem hittem el, amit láttam, kétszer is meg kellett néznem. Láttam már néhány kisebb lenyomatot, amikor a barátaimmal kirándultam, de semmi ehhez hasonlót. Nem mondhatom többé, hogy a régészek nem foglalkoznak dinoszauruszokkal.”

(Fotó: Shutterstock)

Woods a társszerzője a lábnyomot leíró tanulmánynak, amely kedden jelent meg a Proceedings of the Yorkshire Geological Society című folyóiratban.

Woods felkereste Dean Lomax paleontológust, a Manchesteri Egyetem tiszteletbeli vendégkutatóját, hogy kikérje a véleményét arról, amit a Scarborough-tól öt kilométerre északra fekvő Burniston-öbölben talált. Éppen egy nappal korábban Lomax megosztott egy képet egy dinoszaurusz lábnyomáról, amelyet 2006-ban találtak ugyanezen a területen.

A háromujjú lábnyom egyike annak a hatnak, amelyet a környéken találtak, az elsőt 1934-ben fedezték fel.

Kapcsolódó tartalom

„A felfedezés újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a jura korban egykor húsevő óriások járták ezt a területet” – mondta a tanulmány vezető szerzője, John Hudson helyi geológus. „A lábnyom típusa és a kora együtt arra utal, hogy egy Megalosaurushoz hasonló dinoszaurusz lehetett, amelynek csípőmagassága 2,5 és 3 méter között lehetett.”

Vicces belegondolni, hogy ez a dinoszaurusz egy lusta vasárnap délután a jura korban egy sáros tengerparti síkságon sétálhatott mintegy 160–175 millió évvel ezelőtt.

Ajánljuk még