Aktuális

Videón a hajsza: autós üldözés volt Budapesten

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A globális hő több mint kilencven százalékát az óceánok nyelik el

Az óceánok felmelegedése újabb rekordokat döntött meg, a feljegyzések kezdete óta tavaly volt a legnagyobb arányú – ezt állapította meg egy frissen publikált nemzetközi kutatás.

Kapcsolódó tartalom

Az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban megjelent tanulmány elkészítésében 16 – főként kínai, amerikai és olasz – kutatóintézet 24 tudósa vett részt.

Az előző évhez viszonyítva 2022-ben a Föld óceánjai a felszíntől 2000 méter mélységig annyi hőt nyeltek el, amivel 700 millió másfél literes vízforralóban lévő vízmennyiséget fel lehetne forralni

– magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Cseng Li-csing, a Kínai Tudományos Akadémia Atmoszféra Fizikai Intézetének kutatója.

Az óceánok felmelegedésének vizsgálata kulcsszerepet játszik az éghajlatváltozás nyomon követésében, mivel a globális hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el. Cseng szerint az óceánok hőmérsékletének növekedése újabb bizonyítékkal szolgál a globális felmelegedésre.

Kapcsolódó tartalom

Az óceánok felmelegedésének mértéke 2017 óta szinte évente rekordokat dönt. A kínai tudós hangsúlyozta: mivel az óceánok késve reagálnak a globális felmelegedésre, még évtizedekig érzékelhető marad az óceánok hőmérsékletének emelkedő tendenciája.

A nemzetközi tanulmány megállapította, hogy az óceánokban az eleve magas sótartalmú területeken növekedett a víz sótartalma, míg ott, ahol alacsonyabb volt, tovább csökkent.

Az óceánok felmelegedése együtt jár a tengerszint emelkedésével és a szélsőséges időjárási jelenségekkel. Emellett a globális felmelegedést az is fokozza, hogy az óceánok kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni, így több, az emberi tevékenységből keletkezett szén-dioxid marad a légkörben – figyelmeztetnek a kutatók.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (MTI/EPA/Nic Bothma)

Ajánljuk még