Katasztrófa

„Köszönjük!” – üzenik a magyaroknak a földrengés túlélői

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden idők legerősebb rakétarendszerét tesztelte a SpaceX

Minden idők legerősebb rakétarendszerét, a Starshipet tesztelte Elon Musk űrvállalata, a SpaceX helyi idő szerint csütörtökön.

A jármű alsó szegmensében elhelyezkedő 33 hajtómű közül 31 indult be egyszerre, mindössze pár másodpercen át tartott az össztűz, melyet a mérnökök statikus tűznek neveztek. Előtte a helyükre kattantak azok az eszközök, melyek biztosították, hogy a rakéta ne induljon el – számolt be róla a BBC hírportálja.

Első repülésekor a Starship lesz a valaha volt legnagyobb erejű rakétarendszer. Ha a SpaceX elégedett a csütörtöki teszt eredményével, a Starship már a következő hetekben felszállhat.

A rakétapróbát a texasi-mexikói határon lévő Boca Chicában, a SpaceX kutató-fejlesztő létesítményében végezték.

Elon Musk, a cég tulajdonosa a Twitteren azt írta,

csapata a teszt előtt kikapcsolta az egyik hajtóművet, egy másik leállította magát, így összesen 31 indult be.

Azonban ezek „elegendőek a pályára álláshoz” – tette hozzá Musk.

A Starshiphez leginkább a szovjetek által a hatvanas években kifejlesztett N1 hasonlítható, melyet az űrhajósok Holdra juttatására építettek. Az N1-nek harminc hajtóműve volt két gyűrűben elhelyezve, azonban mind a négy repülése kudarccal végződött, végül lemondtak róla.

A SpaceX Super Heavy hordozórakéta a 33 modern hajtóművel durván 70 százalékkal nagyobb tolóerőt fejthet ki az indítóállásról, mint az N1.

Még az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megarakétája, a novemberben már felbocsátott Space Lauch System (SLS) is eltörpül a Starshipbe tervezett kapacitás mellett.

Kapcsolódó tartalom

Musk nagy reményeket fűz az űrjárműhöz, műholdakat és embereket akar vele Föld körüli pályára és azon túli úti célokra küldeni. A NASA már leszerződött a SpaceX-szel, hogy fejlesszen ki olyan változatot, amely részt vehet az Artemis programban, melyben újra űrhajósok szállnának le a Holdon.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még