Katasztrófa

Versenyfutás az idővel – A földrengés pusztítása a levegőből látszik igazán

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A bronzkori gyerekek csak hírből ismerték a fogszuvasodást

A kora bronzkorban élt gyerekek csak hírből ismerték a fogszuvasodást: táplálkozásuk miatt alig akadt rossz foguk – derült ki egy osztrák tanulmányból.

A gyerekkori táplálkozás jellemzői és a fogak egészsége nagyon más volt az iparosodás előtti korszakban, mint ma – írta a PlosOne tudományos folyóiratban a Bécsi Orvostudományi Egyetem törvényszéki orvostudományi központjának munkatársa, Fabian Kanz által vezetett szerzőcsoport.

A szakértők kutatásukban az alsó-ausztriai Traismauer közelében található Franzhausenben feltárt kora bronzkori (i. e. 1700-1500) temető leletanyagára támaszkodtak. Itt a feltárás során 75 gyerek 978 fogkövületét találták meg az Osztrák Tudományos Akadémia régészei. A kutatók mindössze három gyereknél bukkantak szuvas fogakra, és csupán öt darabra. Így a Franzhausen területén élt bronzkori kicsiknél kevesebb mint egy százalék volt a fogszuvasodás gyakorisága.

Ezzel szemben 2018-ban az ausztriai iskolakezdők felének voltak szuvas fogai.

A kutatók szerint a kirívó eltérés magyarázata az étrendben keresendő. Az eredmények arra utalnak, hogy a lelőhelyen talált kora bronzkori gyerekek étrendje nem segítette elő a fogszuvasodást – írták.

Másrészt a már gyerekkorban észrevehető kopás jeleit mutató fogak aránya elérte a hetven százalékot. Ez olyan étrendre utal, amely jobban megterheli a fogakat – állapították meg a szakértők. A két tény együtt azt bizonyítja, hogy a bronzkori gyerekek étrendje egészen más lehetett, mint a maiaké – mutattak rá a kutatók.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még