Videó

Így lőtték le az amerikaiak a kínai kémléggömböt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Negyven év után fény derült a négyezer éves titkokra

| Szerző: hirado.hu
A kutatók megfejtettek egy elveszettnek hitt kánaáni nyelvet, melyet két agyagtáblára írtak négyezer évvel ezelőtt. A megfejtésre több mint negyven évet kellett várni.

 

A táblákat az 1980-as években fedezték fel Irakban. Az egyik egy angliai magángyűjteménybe került, a másik pedig az Egyesült Államokba egy ékírásos gyűjteményébe. Mindkét tábla az úgynevezett amorita nép ismeretlen nyelvén rögzített mondatokat és kifejezéseit rejti, akik Mezopotámia déli részének nagy részét is elfoglalták. A mondatokat óbabiloni ékírással írták, amelyet a 19. század közepén fejtettek meg.

A kutatók már 2016 óta elemzik a táblákat, ám tanulmányuk eredményeit csak most tették közzé egy francia szakfolyóirat legújabb számában.

A két tábla tartalmának egyedisége arra utalhat, hogy ugyanabból az írószobából származhatnak. A kézírásból adódóan akár ugyanannak az írnoknak a munkáit is rejtheti.

Kapcsolódó tartalom

Az első szöveg tartalma istenségek, csillagok és csillagképek, ételek és ruházati tárgyak nevét írja le. A második szöveget teljes egészében a társadalmi érintkezésből származó kétnyelvű mondatoknak szentelték.

Forrás: Heritage Daily

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Getty Images)

Ajánljuk még