Videó

Így lőtték le az amerikaiak a kínai kémléggömböt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Aligátorgént ültettek harcsákba a tudósok

Nem óriásharcsákra kell gondolni, a nagyüzemi élelmezés kielégítése motiválta a tudósokat. Aligátoroktól származó gént ültettek Amerikában, a génszerkesztés hazájában, az Auburn Egyetem tudósai.

Nem emberevő harcsaóriásokra kell gondolni, ennél körmönfontabb a kísérlet, és a nagyüzemi élelmezés kielégítése adta a motivációt – számolt be róla a Businessinsider.com cikkét szemléző Greendex.

2021-ben az Egyesült Államoknban több, mint 100 millió kilogramm élő harcsát termeltek, így ezzel a harcsa teszi ki az amerikai haltenyésztés ötven százalékát. A harcsatenyésztés erőforrás-igényes folyamat, és az összezárt állatok közöl sok egyed elpusztul valamilyen fertőzés következtében. A fiatal példányok negyvenöt százaléka lesz áldozata betegségeknek,és egyre kevésbé reagálnak az antibiotikumokra.

Mesterséges problémára, mesterséges megoldás

Szerencsére Európába ez még nem bevett gyakorlat, hogy a túlzott antibiotikum-problémát génszerkesztéssel oldják meg. De ugyan ez a helyzet a GMO terményekkel. Nem azért van szükség génmódosításra, hogy nagyobb legyen például a kukorica, hanem, hogy rezisztens legyen a felhasznált növényvédő szerek ellen. Tehát egy mesterséges problémát újabb mesterséges módszerrel igyekeznek megoldani.

Kapcsolódó tartalom

Az aligátorok edzett bélrendszerében található egy antimikrobiális baktériumtörzset termelő gén, mely segíti a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben. A beültetett aligátorgén segítette ennek a baktériumtörzsnek a kifejlődését, és ezáltal megnőtt a túlélési aránya a zsúfolt helyen tenyésztett harcsáknak.

A kutatók az említett katelicidin gént egy szaporodási hormonhoz adták, így elvileg csökkent a harcsák szaporodási képessége, ami szerintük kizárja a hibrid harcsák általi genetikai szennyeződés hatását a vad harcsákra nézve. Az amerikai tudósok úgy vélik, hogy a felfedezésük segíthet a többi halágazatnak is.

A kiemelt kép forrása: MTI/AP/Dario Ferrari

 

Kapcsolódó hírek

Futótűzként terjed a videó: aligátorral lejtett keringőt a férfi
Futótűzként terjed az interneten az a nem mindennapi videófelvétel, amelyen egy férfi aligátorral keringőzik a mellkasig érő vízben az egyesült államokbeli Floridában. Sokak szerint a ragadozó biztosan nem élt már, amikor a felvétel készült, hiszen egészen biztosan rátámadt volna a „felkérőjére”.
Külföld
Egy 17. század óta kihalt madárfajt támasztanának fel a tudósok
Amerikai tudósok DNS-szekvenálással, a génszerkesztési technológia és a szintetikus biológia segítségével támasztanák fel a 17. században kihalt dodókat – <a href="https://edition.cnn.com/2023/01/31/world/dodo-bring-back-from-extinction-colossal-scn/index.html" target="_blank" rel="noopener">írja a CNN</a>.
Tudomány+High-tech

Ajánljuk még