Rendkívüli

Harmadfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy 17. század óta kihalt madárfajt támasztanának fel a tudósok

| Szerző: hirado.hu
Amerikai tudósok DNS-szekvenálással, a génszerkesztési technológia és a szintetikus biológia segítségével támasztanák fel a 17. században kihalt dodókat – írja a CNN.

Feltámasztaná a Colossal Biosciences nevű, génszerkesztéssel foglalkozó cég a dodómadarat. A dodó egy furcsa külsejű, röpképtelen madár, amely az Indiai-óceánban fekvő Mauritius szigetén élt egészen a 17. század végéig.

A madarak azután haltak ki, hogy a szigetre európai telepesek léptek. A tengerészek nem csak korábban ismeretlen betegségeket hoztak magukkal a szigetre, de olyan invazív fajokat is, mint a patkány.

A dodók vesztét ráadásul ezek mellett az is okozta, hogy nem féltek az emberektől, ezért könnyű prédát jelentettek a vadászok számára. A szigetre az 1640-es évek környékén költöző holland telepeseknek köszönhetően a dodók 1690-re teljesen kihaltak.

Amerikai tudósok most azt remélik, a modern technológiák segítségével feltámaszthatják a fajt. A kutatók szerint ha sikerül, a dodók feltámasztása komoly előrelépést jelenthet a veszélyeztetett madárfajok védelmére tett erőfeszítésekben.

A startupot George Church vállalkozó alapította, és a dodók feltámasztása mellett a gyapjas mamut és a tasmániai tigris feltámasztásán is dolgozik.

A kiemelt képünk: Wikipedia.org

Ajánljuk még