Fontos

Kézigránátos merénylet történt Göteborgban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megfejtették a piramisban talált rejtélyes edények titkát

| Szerző: hirado.hu
Több balzsamozáshoz használt anyagot azonosítottak a kutatók, miután csaknem száz kerámiaedényt találtak egy föld alatti balzsamozó műhelyben Szakkarában. A régészek szerint a szoba bemutatja, hogy az ókori egyiptomiak milyen különböző összetevőket használtak a balzsamozáshoz.

Kapcsolódó tartalom

A szakértők azonosították a talált anyagokat, és azt is megfejtették, hogyan és milyen sorrendben használhatták az ókori Egyiptomban a halottak mumifikálásához ezeket az anyagokat.

Az Unas egyiptomi fáraó piramisának közelében néhány évvel ezelőtt felfedezett helyiségben mintegy száz kerámiaedényt találtak, amelyek az egyiptomi 26. dinasztia (Kr. e. 664-525) idejéből származnak. Az edények egy részére ráírták, hogy mi található benne, azonban a balzsamozó anyagok egy része rejtély maradt.

A Nature című folyóiratban február 1-jén megjelent tanulmányban a kutatók leírták, hogy az edények tartalmát kémiai elemzéssel azonosították. A vizsgálat során a kutatók felfedezték azt is, hogy egyes edényekre balzsamozási utasításokat írtak, mint például „a fejre tenni”, vagy „bekötözni vele”.

Olyan anyagokat sikerül azonosítani, mint a Fülöp-szigeteken őshonos kanárifa (Canarium luzonicum) gyantája, vagy méhviasz.

„Az egyik helyiséget a holttestek tisztítására, a másikat pedig a tárolásra és a tényleges balzsamozásra használták” – mondta Susanne Beck, a németországi Tübingeni Egyetem egyiptológiai tanszékének oktatója.

„Gyakran előfordul, hogy a balzsamozó edények idővel szennyeződnek, de ebben az esetben nem így volt, az edények nagy része jó állapotban maradt” – mondta Philipp Stockhammer, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem archeogenetikai tanszékének professzora, a tanulmány társszerzője.

Kapcsolódó tartalom

Maxime Rageot, a Tübingeni Egyetem régészeti tudományok docense, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a műhelyben talált anyagok közül nem mindet a holttestek tartósítására használták, a kutatók olyan anyagokat is találtak, amik a kellemetlen szagokat palástolták el, és a testek balzsamozáshoz való előkészítését szolgálták azáltal, hogy csökkentették a bőrön található nedvességet.

„Lenyűgöző, hogy milyen kémiai ismeretekkel rendelkeztek, hiszen tudták, hogy a csupasz bőrt azonnal veszélyeztetik a mikrobák.

Tudták, hogy milyen anyagok gombaölő hatásúak, és milyen anyagokat lehetett alkalmazni, hogy segítsenek megállítani a baktériumok terjedését a bőrön”

– mondta Philipp Stockhammer.

A kutatócsapat szerint az egyik legmeglepőbb felfedezés az volt, amikor azonosították a trópusokon őshonos gyantát, ez ugyanis azt mutatja, hogy a balzsamozás ipara mozgatórugója volt a kereskedelemnek, az összetevőket gyakran nagy távolságokból szállították Egyiptomba.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Forrás: Live Science

Ajánljuk még