Aktuális

Letartóztatták a bécsi késelés afgán gyanúsítottját

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több fa ültetésével csökkenthető a hőhullámok okozta halálesetek száma a városokban

Több fa ültetésével csökkenthető a közvetlenül a nyári hőhullámok okozta halálesetek száma a városokban – állapította meg egy új tanulmány, amelyet a The Lancet című orvosi szaklap ismertetett szerdán.

„A modellszámítások szerint ha egy városban 30 százalékra emelnék a fával beültetett területek arányát, átlagosan 0,4 Celsius-fokkal lehetne csökkenteni a hőmérsékletet a legforróbb nyári hónapokban. Kiszámolták, hogy ezen logika alapján 2015-ben például a 93 európai városban feljegyzett, közvetlenül a hőség okozta 6700 halálozásnak mintegy harmada elkerülhető lett volna” – közölte Tamara Iungman, a barcelonai egészségtudományi intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

„Közismert, hogy a városi régiókban a magas hőmérsékletek negatív hatással vannak az emberek egészségi állapotára: sokan kerülnek kórházba, és az extrém hőség esetenként keringési elégtelenséget, korai halálozást is okozhat. A tanulmánnyal az volt a kutatók célja, hogy jelezzék a döntéshozók felé, milyen nagy jelentősége lehet a várostervezésben annak, ha növelik a zöld területek arányát” – emelte ki Tamara Iungman.

Jelenleg az európai városokban átlagosan a terület kevesebb mint 15 százaléka van fákkal beültetve.

A városokban nyáron magasabb hőmérsékleteket mérnek, mint vidéken a városi hősziget jelenség miatt: fokozzák a hőséget a forróságot elnyelő és raktározó aszfaltfelületek, valamint más építőanyagok, a légkondicionáló berendezések által kibocsátott anyagok és a gyér növényzet. Ráadásul a klímaváltozás is súlyosbította a problémát, a tavalyi nyár Európában még soha nem volt ilyen forró, és a feljegyzések szerint a 2022-es év a második legmelegebb év volt eddig.

„Az utóbbi évtizedekben világszerte egyre gyakoribbak és egyre hosszabbak a nyári hőhullámok. Manapság ugyan Európában a hideg évente még több halálesetet okoz, mint a meleg időjárás, a klímamodellek előrejelzései szerint azonban a hőséggel összefüggő betegségek és halálozások egy évtizeden belül már nagyobb terhet fognak róni az egészségügyi rendszerekre” – hívta fel a figyelmet a barcelonai kutató.

A kiemelt kép illusztráció. (MTVA/Váli Miklós)

Ajánljuk még