Baleset

Elgázoltak egy gyalogost, az út érintett szakaszát lezárták

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy bejelentést tett a NASA, már elkezdte a felkészülést a négy űrhajós

| Szerző: hirado.hu
Új, négyfős legénységet indít a NASA a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Crew–6 missziójának részeként. A legénység tagjai már megkezdték a felkészülést és a SpaceX Dragon Endeavour űrhajó felkészítését is, a kilövés pontos dátumát még nem tűzték ki.

Stephen Bowen és Warren Hoburg, a NASA űrhajósai, valamint Sultan Alneyadi, az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa és Andrej Fedjajev, a Roszkozmosz űrhajósa a NASA floridai Kennedy Űrközpontjának 39A indítókomplexumából szállnak fel, hogy tudományos, technológiai és karbantartási tevékenységeket végezzenek a mikrogravitációs laboratórium fedélzetén.

A repülés a SpaceX hatodik legénységváltásos küldetése az űrállomásra, és a Dragon hetedik repülése emberekkel a NASA kereskedelmi legénységi programjának részeként.

Bowent és Hoburgot 2021 decemberében osztották be a Crew–6 küldetésre, azóta már megkezdték a felkészülést az űrrepülésre és az űrállomáson való tartózkodásra. Fedjajev és Alnejádi 2022 júliusában kerültek be a csapatba a legénység harmadik és negyedik tagjaként.

A Crew–6 legfeljebb hat hónapot tölt majd az űrállomáson, mielőtt visszatérne a Földre.

Kapcsolódó tartalom

A nemzetközi legénység a SpaceX Dragon Endeavour űrhajó fedélzetén utazik majd. Az indulás előtt a csapat új alkatrészeket szerel az űrhajóba, többek között a hőpajzsot, az orrkúpot, a törzset és az összes elülső válaszfalat, valamint a Draco hajtóműveket a szervizszekcióban. Ezek a javítások támogatják a dokkolást, a kormányozhatóságot és tolóerőt biztosítanak az űrhajónak.

A Falcon 9 rakétával felemelkedő Dragon Endeavour a pályára állást követően automatizált manőverezéssel olyan pozícióba kerül, hogy dokkolni tudjon az űrállomásra. Az űrhajót úgy tervezték, hogy önállóan dokkoljon, de a legénység szükség esetén kézzel is átveheti az irányítást.

Kapcsolódó tartalom

A dokkolás után a Crew–6-ot az Expedition 69 héttagú legénysége fogadja az állomáson. A NASA SpaceX Crew–5 missziójának űrhajósai a Crew–6 érkezése után néhány nappal lecsatlakoznak az űrállomásról, és a tervek szerint Florida partjainál érnek földet.

A Crew–6 olyan kutatásokat fog végezni, mint például, annak a vizsgálata, hogyan égnek el bizonyos anyagok a mikrogravitációban. A tervek szerint az űrállomás külsejéről mikrobiális mintákat fognak gyűjteni, amit szintén megvizsgálnak. A tervek szerint a csapat több mint kétszáz tudományos kísérletet fog végezni az űrállomás fedélzetén.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon–9 hordozórakétájával összekapcsolt Crew Dragon űrhajót (Fotó: MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky)

Forrás: NASA

Ajánljuk még