Fontos

Orbán Viktor: Olyan szankciót nem engedünk át, ami növeli az inflációt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hátborzongató felvételeken, hogyan pusztít a valóságban a The Last of Us gombája

| Szerző: hirado.hu
Január második felében mutatták be a népszerű videójátékon alapuló The Last of Us című sorozatot, amelynek történetében egy gombanemzetség mutálódott változata okoz zombiapokalipszist a világon. A sorozat megjelenésével felvetődött a kérdés, hogy egy gomba valóban képes lehet-e hasonló pusztítást végezni az élő szervezetben. A válasz felettébb meglepő, hiszen a gomba valóban létezik, a rovarokból pedig tényleg képes zombikat létrehozni.

 

A The Last of Usban kitört világjárványt a Cordyceps nevű gombafaj mutációja okozza. A faj valóban létezik, és mintegy 600 változata megtalálható szerte a világon, elsősorban Délkelet-Ázsiában – számolt be róla a Vox internetes hírportál.

A Cordyceps egy parazitagomba, amelynek különböző változatai egy-egy rovarfaj testében fejlődnek ki és élnek tovább, a spórái pedig érdekes módon kiszámíthatatlan viselkedésre késztetik a gazdatestet.

Kapcsolódó tartalom

Látszólag átveszik az irányítást a motoros funkcióik felett, emiatt gyakorlatilag élőhalottakká válnak. A gomba végül megöli a rovart és a fertőzött teteméből indaszerű szárat növeszt. Ez a folyamat akár hetekig is eltarthat, később az inda spórákat bocsát ki a levegőbe, amelyek további rovarokat fertőznek meg a közelben.

A gombát a világhírű természettudós, David Attenborough is bemutatta a BBC ismeretterjesztő műsorában, ahol a furcsa átváltozást hangyákkal illusztrálta.

A jelenlegi kutatási eredmények szerint a gomba nem jelent fenyegetést az emberre, a testhőmérséklete ugyanis túl magas ahhoz, hogy fejlődhessen benne. Sőt, egyes anyagai még hasznosak is, például segíthetik a vese és az immunrendszer működését, de alkalmazzák a különböző rákkutatásokban is a tumorok növekedésének lassítása céljából.

Jelenleg a világon előforduló milliónyi gombafajból kevesebb mint 500-ról ismert, hogy emlősökben is képes megmaradni.

Kiemelt kép: Bella Ramsey és Pedro Pascal a Las of Us premierjén Los Angelesben (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még