Fontos

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy évszázada nem volt ehhez hasonló felfedezés

| Szerző: hirado.hu
A papiruszra a Halottak könyvéből származó részleteket írtak több mint kétezer éve. Egyiptomban, Dzsószer fáraó lépcsős piramisának a közelében találtak rá a különleges leletre. A dokumentum restaurálása már befejeződött, jelenleg az arab fordításon dolgoznak a szakértők.

Kapcsolódó tartalom

A Halottak könyvébe az ókori egyiptomiak a másvilággal kapcsolatos elképzeléseiket írták le. A vonatkozó szövegekből esetenként a mostaninál is hosszabb tekercsek készültek. A több mint kétezer éves dokumentumot egy koporsóban találták meg egy sírban, Dzsószer fáraó lépcsős piramisától délre.

A szakértők szerint nagyjából egy évszázada nem született hasonló felfedezés az országban.

A dokumentum restaurálása már befejeződött, jelenleg az arab fordításon dolgoznak a szakértők.

A lelet azon 250 faszarkofág egyikéből került elő, amelyeket 2022 júniusában találtak meg Szakkarában. A lelőhelyen több mint két éve folynak a legújabb ásatások, amelyeken többek között II. Ramszesz uralkodásához köthető sírokat is feltártak.

A régészek úgy vélik, hogy az új lelet elemzése fényt deríthet az ókori egyiptomi temetkezési hagyományokra.

Kapcsolódó tartalom

A Halottak könyve a halállal és a túlvilággal kapcsolatos ókori egyiptomi szövegek gyűjteménye, amelyről az egyiptomiak úgy hitték, hogy többek között segít a halottaknak eligazodni az alvilágban.

Tavaly egy négy méter hosszú, a Halottak könyvéből származó szövegeket tartalmazó papirusztöredéket találtak Szakkarában, Teti fáraó piramisának közelében, egy sírgödörben.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Részlet a Halottak könyvéből, melyen az elhunyt Ozirisznak hódol. Nauni hercegnő könyve (XXI. dinasztia) (Wikipedia.org)

Forrás: Live Science

Ajánljuk még