Aktuális

Megszúrta iskolatársát egy 16 éves lány Debrecenben

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Videón, ahogy a valóságban megszökik a börtönből a Terminátor alakváltó robotja

| Szerző: hirado.hu
A Hongkongi Kínai Egyetem kutatócsapata olyan robotot fejlesztett ki, amely a testét bármikor képes cseppfolyóssá alakítani, csakúgy mint a kultikus Terminátor 2 című filmből ismert, főhőst üldöző alakváltó gép.

 

A kutatók által épített robot képes megváltoztatni testének halmazállapotát, így egy olyan börtöncellából is ki tud szabadulni, amelynek rácsai túl közel vannak egymáshoz, megakadályozva a szilárd állapotban való távozást – számolt be róla az IFL Science.

A találmányról sokunknak a Terminátor 2. – Az ítélet napja című kultuszfilm juthat eszünkbe, amelyben a főhőst üldöző robot alakváltó képességének köszönhetően szinte bármilyen akadályon képes volt átjutni.

Az alkotók szerint a robotot a tengeri uborkák ihlették, amelyek képesek változtatni a testük merevségén. A robotot a hírek szerint az egészségügyben alkalmazhatják először.

A gép halmazállapot-változása a mágneses indukción alapszik, amelynek hatására képes váltani a szilárd és a folyékony fázisok között. Az elkészítéséhez galliumot használtak, ami a szobahőmérséklethez közel folyékony halmazállapotot vesz fel.

Kapcsolódó tartalom

A fémhez neodímium-vas-bór mikroszemcséket is adagoltak, ezek érzékennyé tették az anyagot a mágneses tér változására. Indukcióval végül 25 és 35 Celsius-fok közötti hőmérsékletre hevítették a galliumot, amely megolvadt, a hozzáadott fémszemcsék viszont mozgékonnyá tették, így vissza tudta nyerni a szilárd alakját.

A módszerelmélet szerint a gyors halmazállapot-változással lehetőség nyílhat rá, hogy gyógyszereket juttassanak az emberi gyomorba, vagy idegen tárgyakat távolítsanak el onnan.

A kiemelt kép forrása: Youtube

Ajánljuk még