Aktuális

Családja és barátai kísérik ma utolsó útjára Baumann Péter főhadnagyot

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vége az ingyenmobilnetnek! Ennyivel nőhet az adatforgalom márciustól

| Szerző: hirado.hu
A mobilszolgálgatóknál évek óta bevett szokás volt, hogy bizonyos internetes alkalmazások, szolgáltatások esetében nem számolták az adatforgalmat. Ezek közé tartoztak a legnagyobb streaming- és közösségi oldalak a szolgálgató saját weboldalai mellet.

 

Február végétől végleg el kell búcsúzni az ingyenes Facebook, Instagram, Waze, Messenger, WhatsApp vagy épp a Spotify használatától. Rengeteg felhasználó kifejezetten a kisebb csomagokat választotta, hiszen jól tudta, a beszélgetés a Messengeren vagy a zenehallgatás a Spotifyon nem pörgeti a számlálót.

A márciusi váltás előtt éppen ezért érdemes lehet jól átgondolni, hogy a megváltozott körülmények nem indokolnak-e nagyobb csomagot.

Szerencsére ebben a Telekom is a segíthet, hiszen dedikált oldalt hoztak létre az egyes használati típusokkal és azok adatfogyasztásával kapcsolatban.

Ahogy azt sejteni lehetett, egy-egy hosszabb beszélgetés a Messengeren vagy épp a WhatsAppon nem fogja számottevően csökkenteni az adatkeretet. Messengeren száz üzenet küldése és fogadása csupán 10 kilobyte adatforgalommal jár. Természetesen ez színtiszta szöveges üzenetek esetében értelmezhető csak. Képek, videók vagy hangfájlok küldése már jóval jobban tekerheti azt a bizonyos számlálót.

Forrás: Telekom

A Telekom weboldala azt is elárulja, hogy a Facebook-alkalmazásban milyen értékkel kell számolni. Egy perc görgetés a Facebook-hírfolyamon körülbelül 2 MB adatforgalmat generál. Ebbe a képes, szöveges tartalmak beletartozhatnak, ám videók nézegetésével ismételten több lehet ez a szám.

Az Instagramon a pusztán képekből és videókból álló Insta’ feed 20 megabyte-tot is megehet percenként. Képfeltöltés és a sztorik böngészgetése nélkül.

A Telekom a zenével kapcsolatos számításait is közzétette, ám itt több érdekességbe is beleszaladtunk. A szolgálgató kalkulációja alapján egy perc online zenehallgatás 5,6 megabájtnyi forgalmat generál normál minőségen, míg magas minőség esetén ez az érték 19 MB is lehet.

Forrás: Shutterstock

A Spotify a hivatalos weboldal alapján 320 kilobyte per másodperces (Kpbs) OGG Vorbis formátumú hangot használ a legjobb minőséget kiválasztva. Ha ezt percre szeretnénk lebontani, akkor jóval szerényebb az érték, mint ami a Telekom weboldalán szerepel.

Egészen pontosan 2,4 MB lehet az elméleti maximum magas minőségnél, míg a normálnál ez csak 0,7 MB, ha csupán a nyers zenei fájlt tekintjük. Fontos, hogy a számításnál a 320 Kpbs-os értéket el kell osztanunk nyolccal, hogy megkapjuk KB/s-ba (kilobit vs. kilobyte), ekkor kijön, hogy másodpercenként 40 KB/s egy ilyen hangfájl. Ezt beszorozva 60 másodperccel, kijön a fentebb megnevezett 2,4 MB-os érték. Ha a „kötelező” nyolcas osztás kimarad, akkor a Telekom által leírt 19,2 MB-os lesz az eredmény.

A valós forgalom valahol a kettő között lehet, hiszen a Spotify előszeretettel dobálgat videókat és akár dalszövegeket is a zenékhez, továbbá a borítókat, az előadók adatait is le kell töltenie a mobilalkalmazásnak.

Forrás: Leet.hu

A Telekom a streminggel kapcsolatban nem közölt részletes adatokat, ezért az elemzésben az Android Central adatai lesznek mérvadók. Az alábbi értékekkel érdemes számolni, óránként:

  • Az alacsony (240p, 360p) videók esetében 0,3 GB-tal érdemes számolni.
  • SD felbontású videók esetében 0,7 GB-tal.
  • 720p esetében ez az érték már 0,9 GB.
  • 1080p, FullHD opciónál már másfél GB-ot is elfogyhat.
  • 2K és 4K felbontások esetében 3 és 7 GB-os értékekkel érdemes kalkulálni.

Forrás: Leet.hu

Kapcsolódó hírek

Újabb iPhone-funkciót kaphatnak meg az androidosok
Manapság már fizikai SIM-kártya sem feltétlenül kell a szolgálgatók hálózatának használatához. A hagyományos SIM-kártyákat leváltó, teljesen digitálisan tevékenykedő eSIM egyre jobban kezd elterjedni a világban.
Tudomány+High-tech

Ajánljuk még