Aktuális

Családja és barátai kísérik ma utolsó útjára Baumann Péter főhadnagyot

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nobel-díjas fizikus tart előadást a CSFK Csillagászati Intézetében

Február 2-án Sir Roger Penrose Nobel-díjas fizikus előadást tart az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében.

A fizikai Nobel-díjas angol matematikus és elméleti fizikus A termodinamika második törvénye: fekete lyuk szingularitásoktól a konform ciklikus kozmológiáig címmel tart előadást az intézet munkatársainak. Az eseményhez a kutatókon kívül a szakmai érdeklődők online csatlakozhatnak – közölte az intézet szerdán az MTI-vel.

A közleményben felidézték: Penrose fekete lyukakkal kapcsolatos elméleti munkásságát 2020-ban ismerték el fizikai Nobel-díjjal. Ugyanebben az évben Reinhard Genzel német és Andrea Ghez amerikai csillagászok a Tejútrendszer középpontjában található fekete lyuk megfigyeléséért kaptak megosztott fizikai Nobel-díjat.

A közleményben idézik Szabó Róbertet, a Csillagászati Intézet igazgatóját is, aki elmondta:

kollégáival évek óta dolgoznak azon, hogy a legrangosabb tudósokat nyerjék meg a szemináriumsorozat előadóinak.

A több évtizedes múltra visszatekintő szemináriumsorozatban 2022-ben előadást tartott többek között Dame Jocelyn Bell Burnell, a pulzárok felfedezője, akinek ez az eredménye szintén Nobel-díjat ért (Bell volt az, aki legelőször megfigyelte a pulzárokat, de ő maga nem részesült a díjazásban), illetve a csillagszeizmológiával foglalkozó, Kavli-díjas Conny Aerts a Leuveni Egyetemről.

A tájékoztató szerint idén február közepén Jill Tarter, a SETI (földön kívüli intelligencia) kutatásának legendás alakja lesz a szemináriumsorozat előadója, az év folyamán pedig további Nobel-díjas előadók részvételére számítanak.

A szakmai érdeklődők az intézet weboldalán található zoom-linken kapcsolódhatnak be Sir Roger Penrose angol nyelvű előadásába csütörtökön 14 órától.

Ajánljuk még