Legfrissebb

Üzent a kormányülésről Orbán Viktor

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megbabonáz a látvány! Ritka természeti jelenséget vettek videóra

| Szerző: hirado.hu
Egy túrázónak sikerült videóra vennie a különleges téli időjárási történést.

Egy túrázó a Skót-felföldön tett hegyi sétáján örökítette meg a hihetetlenül ritka jégkör jelenséget. A kör alakú jégtábla a Lochan Shirától délre, Achadunantól északra fekvő Beinn Bhuidhe hegy egyik szurdokában látható.

A 32 éves Dan Brown Dunoonból éppen a Munro-hegyre túrázott, amikor édesapjával a ritka látványra bukkant.

„Egyikünk sem látott még ilyet, egy tökéletes jégkört, amely lassan forog a vízben, ezért azt gondoltuk, hogy ez biztosan ritka esemény, és készítettünk néhány fényképet és videót.”

Kapcsolódó tartalom

A ritka jelenség általában nagyon hideg óceánokban és tavakban fordul elő. Leggyakrabban a Balti-tengeren és az Antarktisz környékén láthatók, de viszonylag gyakran kialakulnak az Egyesült Államok és Kanada Nagy-tavain is.

A különös jelenség magyarázata a folyó. A tél folyamán ahogy a hőmérséklet csökken, a folyó elkezd befagyni a partok mentén. Ezután a folyó közepe felé tartó erősebb áramlás hatására jégdarabok törnek le. Amikor két jégdarab egymás mellé kerül, a köztük lévő víz megfagy. Más szóval, a kis jégdarabok összeolvadnak, és nagy jégdarabokat alkotnak. Amikor pedig az összefagyott jégtábla kellően nagyra hízik, a folyó áramlása lendíti és tartja mozgásban, tökéletes kört formálva a táblából.

Ajánljuk még