Legfrissebb

Üzent a kormányülésről Orbán Viktor

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lefejezett testeket találtak egy temetőben

| Szerző: hirado.hu
A környéken egy korábbi, vaskori nagy települést is felfedeztek, amelyhez 40 kőből emelt ház tartozott.

Az Oxford Archaeology régészei egy római kori temetőt tártak fel a közép-angliai Wintringhamnél – számol be a Heritage Daily. A lelőhelyen olyan személyek maradványai is előkerültek, akiket lefejeztek. A környéken egy korábbi, vaskori nagy települést is felfedeztek, amelyhez 40 kőből emelt ház tartozott.

A Római Birodalom idején a térségben gazdaságok és fejlődő települések feküdtek, amelyeket úthálózat kötött össze. Az utak Durovigutumba, azaz a mai Godmanchesterbe vezettek – írja a National Geographic.

Kapcsolódó tartalom

Mint arról beszámoltak, a temetőben 17 sírt találtak. Az elhunytak közül tizenegynek vágták le a fejét, amelyet egy kivétellel a lábakhoz helyeztek – a kivételnél a fejet egy agyagedény helyettesítette. Ez a szokás nem volt ritka a római Britanniában, 2022 februárjában Fleet Marstonban találtak 40 lefejezett csontvázat.

A wintringhami temető az időszámítás szerinti 3. századra datálható. A területen egyéb leletek, köztük érmék, melltűk, egy ólomtál, kerámiák, malomkövek és egy kemence is előkerült. A maradványok elemzésével a kutatók jobban megismerhetik a korszakot.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még