Rendkívüli

Késes támadás Németországban, két ember meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rejtélyes rádiójeleket fogtak csillagászok egy idegen galaxisból

| Szerző: hirado.hu
Kanadai kutatók a napokban számoltak be arról, hogy sikerült egy speciális rádiójelet fogniuk egy nagyon távoli galaxisból, eddig nem is gondolták, hogy ez lehetséges.

A szóban forgó jel a 21 centiméteres hullámhosszú úgynevezett hidrogénvonal, amelyet most egy olyan galaxisból, a SDSSJ0826+5630-ból érzékeltek, ahonnan nem kevesebb mint 8,8 milliárd év óta utazik felénk a fény.

Ilyen, a hidrogén atomok jelenlétére utaló rádiójelet eddig csak sokkal közelebbi galaxisokból sikerült fogni, azt pedig, hogy ennyire távoli forrásból is sikerült észlelni, egy különleges körülménynek köszönhették a kutatók.

Ez nem más volt, mint a gravitációs lencsehatás, amely felerősítette az elképesztően távoli és régi galaxisból érkező jeleket, méghozzá az eredeti mintegy harmincszorosára, ezáltal pedig azok már olyan erőssé váltak, hogy érzékelni lehetett őket a földi rádióteleszkópokkal is.

Forrás: PC Fórum

Ezek a rádiójelek rendkívül fontosak a csillagászati kutatásokban, ugyanis lehetővé teszik a galaxisok tömegének megállapítását. Így most kiderült a SDSSJ0826+5630-ról, hogy annak tömege mintegy kétszer akkora, mint amennyire a benne található látható csillagok alapján számítottak.

Mivel esetében egy nagyon ősi galaxisról van szó, ami akkor keletkezett, illetve aminek akkori állapotát látjuk, amikor az univerzum még csak 4,9 milliárd éves volt, így a szóban forgó mérés rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen lehetővé teszi a korai galaxisok olyan sajátosságainak megismerését is, amire eddig nem voltunk képesek.

Ezen adatok alapján a tudósok tovább finomíthatják majd a galaxisok keletkezésére és fejlődésére vonatkozó elméleteiket.

A kiemelt kép illusztráció.

 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még