Aktuális

Brendan Fraser megkaphatja az első Oscarját – ők az idei Oscar-díj jelöltjei

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nádcukor üzemanyaggá alakítható

A Queenslandi Egyetem kutatói megtalálták a módját annak, hogyan lehet a cukornádat hatékonyabban átalakítani a repülőgép-üzemanyag és más termékek egyik alapanyagává.

 

A müncheni Műszaki Egyetemmel együttműködő UQ-csoport egy bizonyos enzimre összpontosítva felgyorsította a cukor izobutanol nevű vegyi anyaggá történő feldolgozásának leglassabb lépését – hívta fel rá a figyelmet a UQ News cikkét szemléző Greendex.

Gary Schenk professzor, az UQ Kémiai és Molekuláris Biotudományok Iskolájának munkatársa elmondta, hogy a megújuló erőforrásból származó izobutanolból üzemanyagokat, műanyagokat, gumit és élelmiszer-adalékanyagokat lehetne előállítani.

„Az ezzel a bizonyos enzimmel kapcsolatos kutatásaink azt jelentik, hogy felgyorsíthatjuk a cukornádból származó izobutanol termelési sebességét és hozamát, ami végső soron lehetővé teszi, hogy fenntarthatóan és hatékonyan állítsanak elő különböző termékeket” – mondta Gary Schenk professzor.

Általában a biogyártási folyamat során olyan sejteket, mint például az élesztők, használnak termelési platformként, de ebben a kutatásban csak kis mennyiségben használtak egy cukorsav-specifikus dehidratázenzimet. Azzal, hogy a cukrot átalakító enzimek sejtkörnyezeten kívül működtek, megkerülhető a hagyományosabb sejtalapú biogyártási módszerek számos buktatóját.

A teljes cikket ide kattintva olvashatják.

Kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Raminder Pal Szingh)

Forrás: Greendex.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még