Legfrissebb

Vonatok ütköztek egy ausztriai vasútállomáson, égtek a vagonok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Alig látszott ki a homokból, történelmi felfedezésre bukkantak a tengerparton

| Szerző: hirado.hu
Több mint másfél méter hosszú, háromszáz kilós bálnakoponya-fosszíliát találtak egy parton az Egyesült Államokban. A régészek két hónap alatt ásták ki és egy helyi múzeumba szállították, ahol további vizsgálatokat végeznek a leleten.

Egy pennsylvaniai család 295 kilós bálnakoponya-fosszíliára bukkant a Chesapeake-öbölben, Maryland állam déli részén – tájékoztat a Fox5 New York.

Cody Goddard feleségével és fiukkal a Calvert megyei Saint Leonardban sétált egy strandon október végén, amikor megláttak egy hatalmas üledéktömböt a parton, aminek a végéből egy fosszília állt ki. A lelet mérete miatt a régészek több mint két hónapon át dolgoztak azon, hogy épségben emeljék ki a több mint másfél méter hosszú bálnakoponyát.

Stephen J. Godfrey, a Calvert Tengerészeti Múzeum paleontológiai kurátora elmondta, hogy a lelet súlyának nagy részét a koponya körül kialakult szokatlan, cementált üledék adja.

„Bizonyos értelemben létrehozta saját szarkofágját, amely évmilliókon át megőrizte”

– mondta Godfrey.

Az üledék kora alapján a régészek úgy vélik, hogy a koponya akár 12 millió éves is lehet, és egy olyan fajtól származik, amely a fogaival szűrte ki a planktonokat a vízből. A pontos fajmeghatározása még folyamatban van, mivel a koponyát szinte teljes egészében megkövesedett üledék veszi körbe, aminek időigényes az eltávolítása.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Twitter.com

Ajánljuk még