Fontos

Európa vége: Egymilliárd migránssal tervez Brüsszel szövetségese

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hogyan védekezzünk az elektroszmog ellen?

Modern világunkban mindenhol elektromos kütyük, antennák, kábelek vesznek minket körül, ezek felgyorsult életünk részei, ám a ránk nehezedő elektromos terhelésről keveset beszélünk.

A greendex.hu Holnapután című rádióműsorában Almásy Zsolt épületbiológus, épületenergetikai-szakértő adott tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan tudjuk védeni magunkat az elketroszmog káros hatásaitól.

Az elektroszmog gyűjtőfogalom, három olyan összetevőből áll, melyek otthonainkban vagy ezek közelében előfordulhatnak. Az elektromos erőterek a feszültség alatt lévő elektromos vezetékek körül észlelhetők, a mágneses erőterek a vezetékekben folyó áramerősség hatására jönnek létre, az elektromágneses sugárzást pedig elektronikai eszközeink bocsátják ki, így aztán ez folyamatosan körülvesz minket. A téma kapcsán számos tévhit, sőt összeesküvés-elmélet kialakult az elmúlt években. Ezek egy része mögött gyakran átverések és csalások állnak.

„Az, aki az elektroszmog megszüntetését ígéri valamilyen berendezés vagy csodaszer segítségével, szinte biztosan a kevésbé tájékozott, befolyásolható emberek lehúzásából él”

– mondja Almásy Zsolt.

Az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt azoknak az eszközöknek a száma környezetünkben, melyek elektroszmogot generálnak. A szakértő szerint a legegyszerűbben kivitelezhető megoldás, ha elkezdjük okosabban használni eszközeinket.

„Az elektromágneses sugárzás esetében a teljesítmény négyzetesen csökken: ha csak fél méterrel odébb teszem magamtól a mobiltelefont, vagy a routert nem az íróasztal sarkára teszem, akkor a szervezetemet érő terhelés a töredékére csökken. Ha az otthon használt elektronikai eszközöktől tartunk 1–1,5 méter távolságot, ezzel nagyon hatékonyan tudjuk csökkenteni azt az energiamennyiséget, ami a szervezetünkben elnyelődik”

– teszi hozzá a szakértő.

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Almásy Zsolt szerint a rettegett 5G-vel kapcsolatban rengeteg tévhit él a köztudatban. Valójában nem veszélyesebb, mint bármely más kommunikációs technológia. Sőt nem is újdonság, hogy különféle radartechnológiák régóta használják. Bár a legtöbb embert a magasfeszültségű vezetékekkel, az adótornyokkal vagy épp a wifi-routerekkel riogatják, az esetek 90 százalékában a problémát nem ezek okozzák. Legalábbis a hatásuk sokkal kisebb, mint például a falakban futó elektromos hálózat hatása. Ha ez utóbbi nem megfelelően működik, rosszul van szigetelve, árnyékolva, akkor komoly elektrostresszt képes okozni a lakóknak.

A testünk is érzékeny elektromos rendszer

Szakértőnk szerint az emberi test is egy nagyon érzékeny elektromos rendszer, hiszen szervezetünk folyamatait elektromos jelek irányítják a gondolatainktól kezdve az izommozgásokon át a sejtek közti kommunikációig. Az erős elektroszmog hatása a testünkre olyan, mintha egy nagyon zajos környezetben lennénk. Mivel azonban az elektroszmog jelenléte – a zajéval ellentétben – nem tudatosul, a belőle fakadó problémákat sem feltétlenül ennek a hatásnak tulajdonítjuk. Így akár hosszú ideig is rejtve maradhatnak a zavaró hatások és forrásaik.
Védő hatású falfestékek, árnyékolt vezetékek

Kapcsolódó tartalom

Az elektroszmog érzékszerveinkkel közvetlenül nem érzékelhető, a kialakuló tünetekből következtethetünk a jelenlétére. A legbiztosabb módszer, ha megmérjük vagy megméretjük a lakókörnyezetünkben jelen lévő hatásokat. A szakemberek tanácsai alapján így meg tudjuk hozni a megfelelő óvintézkedéseket. Ma már léteznek olyan falfestékek, árnyékolt vezetékek vagy épp fémmel galvanizált függönyök, melyek a lakásunkban lévő sugárzást jelentősen képesek csökkenteni.

Fotó: MTI/ Balaton József

Ne tartsuk a zsebünkben a telefont!

Almásy Zsolt elmondta, hogy a mobiltelefon folyamatosan, de nem állandó mértékben sugároz. Ha például úton vagyunk, akkor folyamatosan kommunikál, hiszen mindig keresnie kell a következő adótornyot, autóban ülve pedig a fém kasztni árnyékoló hatása miatt erősebb a jel, ezért érdemes kitenni a zsebünkből a telefont. Már az is sokat számít, ha telefonálás közben nem nyomjuk a készüléket a fülünkhöz, hanem egy kicsit eltartjuk, vagy épp kihangosítót használunk.

Ne töltsük a mobilt éjjel a hálószobában!

A másik leggyakrabban előforduló probléma, hogy úgy használjuk akkumulátoros eszközeinket (telefont, tabletet, laptopot), hogy töltőre vannak csatlakoztatva. Ilyenkor a sugárzási szint sokszorosa a normálisnak, így ez kerülendő. Ugyanezen okból ezektől érdemes távolságot tartanunk: ne töltsük a mobilunkat éjszaka a hálószobában, sőt amit csak lehet, húzzunk ki! A legjobb megoldás talán az, ha éjszakára a biztosíték lekapcsolásával áramtalanítjuk a lakást, természetesen a feltétlenül szükséges fogyasztók (pl. a hűtőszekrény) kivételével.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még