logo

Műsorújság

Rendkívüli

Újabb bomba robbant Stockholmban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ezer éves strucctojásokra bukkantak egy izraeli ásatáson

| Szerző: hirado.hu
A régészek feltételezése szerint a tojások kora 4000 és 7500 év közötti lehet, de a laboratóriumi kormeghatározás még folyamatban van. A feltárás során találtak még égetett köveket, kőszerszámokat és kerámiacserepeket is.

Izraeli régészek nyolc strucctojást találtak Negevben, az ország déli részén található sivatagban egy ősi tűzrakóhely mellett. Az előzetes becslések alapján a leletek kora 4000 és 7500 év közötti lehet. A tojásokat jelenleg laboratóriumban vizsgálják, hogy pontosabban meghatározhassák a korukat – számolt be a CNN az izraeli régiségügyi hatóság (IAA) közleményére hivatkozva.

 

„A tojások közelsége a tűzrakóhelyhez arra utal, hogy a táborhelyet használó sivatagi nomádok szándékosan gyűjtötték őket” – olvasható a közleményben.

„Egy olyan táborhelyet találtunk, amely mintegy kétszáz négyzetméteren terül el, és amelyet a sivatagi nomádok a történelem előtti idők óta használtak”

– mondta Lauren Davis, az IAA ásatási igazgatója. „A helyszínen égetett köveket, kőszerszámokat, valamint kerámiacserepeket is találtunk” – tette hozzá.

Az IAA közleményében leírta, hogy a struccok gyakran előfordultak a térségben, egészen a 19. századig. A bronz- és vaskorban a mediterrán civilizációk elit körei között értékes tárgyaknak számítottak a strucctojások, amiket díszítésként, temetkezéseken, víztartóként és élelemforrásként is használtak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Twitter.com

Ajánljuk még