logo

Műsorújság

Rendkívüli

Újabb bomba robbant Stockholmban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Döbbenetes videó, így nézett ki II. Ramszesz fáraó múltba veszett arca

| Szerző: hirado.hu
Tudósok digitálisan rekonstruálták II. Ramszesz egyiptomi fáraó arcát. Az arcrekonstrukcióhoz több ezer röntgenfelvételből háromdimenziós virtuális modellt alkottak, amire számítógépes képalkotási (CGI) technikával bőr-, szem- és hajtextúrát készítettek.

Tudósok rekonstruálták II. Ramszesz, az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodójának az arcát. A rekonstrukcióhoz a fáraó mumifikálódott maradványait használták fel – írja a Live Science.

A tudósok a fáraó arcát képről képre fiatalították, így a 90-es éveiben bekövetkezett halálától egészen 40-es évei közepéig láthatjuk, hogyan nézett ki.

„Háromdimenziós korregressziós eljárást végeztünk, hogy eltüntessük az öregedés néhány jelét, hogy középkorúként, hatalma csúcsán ábrázoljuk őt” – mondta Caroline Wilkinson antropológus, a Liverpool John Moores Egyetem professzora.

II. Ramszesz múmiája jelenleg az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumában található, Kairóban. A múmiát 1881-ben fedezték fel a dél-egyiptomi Luxor közelében, és részben kicsomagolták, hogy felfedjék a fáraó mumifikálódott arcvonásait.

Sahar Szaleem, a Kairói Egyetem radiológiaprofesszora, a projekt vezetője elmondta, hogy az arcrekonstrukcióhoz CT-felvételek adataiból, gyakorlatilag több ezer röntgenfelvételből háromdimenziós virtuális modellt készítettek a fáraó koponyájáról és fejformájáról.

Az eredményhez Wilkinson számítógépes képalkotási (CGI) technikával bőr-, szem- és hajtextúrát adott hozzá, ami megmutatta, hogyan nézhetett ki a fáraó halála környékén. Az arcot végül korregressziós szoftver segítségével fiatalították, hogy megmutassák, hogyan nézhetett ki fiatalabb korában.

Kapcsolódó tartalom

A ma ismert történelmi feljegyzések szerint II. Ramszesz Kr. e. 1302 körül született I. Szeti fáraó családjában. Az újbirodalmi XIX. dinasztia harmadik fáraója volt, körülbelül Kr. e. 1279-től haláláig. Uralkodása alatt kiterjesztette az egyiptomi birodalmat egészen a mai Szíriáig, és számos monumentális építmény, köztük a karnaki templom kibővítése fűződik a nevéhez.

Kiemelt kép: II. Ramszesz egyiptomi fáraó életnagyságú szobra (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még