logo

Műsorújság

Fontos

Kubatov Gábor: Mérhetetlenül riasztó a baloldali polgármesterek teljesítménye

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiderült, mik alkotják galaxisunk peremét

| Szerző: hirado.hu
Kutatók csoportja nemrég több mint 200, a Tejútrendszer pereméhez tartozó csillagra bukkant. A felfedezéssel megállapítható, milyen távolságra található a Földtől a galaxis külső határa.

 

A felfedezett égitestek úgynevezett RR Lyrae típusú csillagok, ezen objektumok jellemzően ősiek, és a Földről nézve változó fényerővel bírnak: rendszeresen kivilágosodnak, majd elhalványulnak – számolt be róla a Gizmodo tudományos hírportál.

Ennek a folyamatnak köszönhetően pedig az érintett csillagok távolsága kiszámítható bizonyos égitestektől. A friss eredmények szerint a Tejútrendszer peremén elhelyezkedő objektumok nagyjából félúton találhatók a Föld és a hozzá egyik legközelebbi extragalaxis, az Androméda-galaxis között.

Ez a távolság körülbelül 1 millió fényévre tehető. Csak, hogy érzékeltessük a világűrbeli távolságokat, 1 fényév 9,46 billió kilométernek felel meg.

Ezeket a csillagokat megbízható nyomjelzőként tudtuk használni a távolságok meghatározásához. Ez a tanulmány újradefiniálja, mi képezi galaxisunk külső határait” – mondta Raja GuhaThakurta, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja. Kiemelte, a Tejútrendszer és az Androméda-galaxis olyan hatalmas, hogy alig van tér közöttük.

A Tejútrendszer központi eleme egy vékony, spirális korong, amely megközelítőleg 100 ezer fényév átmérőjű. A Naprendszer az egyik erre kapcsolódó karban található. A korongot külső és belső haló veszi körbe, ezekben fekszenek a galaxis legősibb csillagai.

Az ismeretek szerint a külső haló széle 1 millió fényévnyire található a Tejútrendszer középpontjától. A friss eredmények némileg távolabbra, körülbelül 1,04 millió fényévnyire helyezik.

A kiemelt képen nagy látószögű felvétel a Tejútról. (Forrás: MTI)

Ajánljuk még