logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drágakövekkel van tele a Mars egyik kiszáradt, ősi tómedre

Most a Mars egy lakhatatlan, sivár égitest, de régen sokkal barátságosabb lehetett. A tudósok szerint a bolygó felszínén egykor rengeteg folyékony víz volt. A Gale-kráterben, melynek repedéseiben sok a világos, magas opáltartalmú kőzet, egy hatalmas tó terülhetett el.

Drágakövekkel van tele a Mars egyik kiszáradt, ősi tómedre egy friss tanulmány szerint – hívta fel rá a figyelmet a Live Science. A kutatók a NASA Curiosity Mars-járójának adatait elemezve fedezték fel az opál jelenlétét. A Gale-kráterben észlelt anyag arról árulkodik, hogy a víz a véltnél később is interakcióban volt a helyi kőzetekkel. Ez a potenciális élet számára is kedvező lehetett.

A Mars régen sokkal barátságosabb hely lehetett

Most a Mars egy lakhatatlan, sivár égitest, de régen sokkal barátságosabb lehetett a környezete. A tudósok szerint a bolygó felszínén rengeteg folyékony víz volt, a Gale-kráterben pedig egy hatalmas tó terülhetett el. A Curiosity ebben a régióban folytat vizsgálatokat.

Kapcsolódó tartalom

Az egykori víz megismerésében sokat segítenek a mai geológiai jellegzetességek. A kutatók a Gale-kráterben lévő repedéseket vizsgálva már észlelték, hogy egyes területeken sok a világos, magas opáltartalmú kőzet. Az opál kialakulásához kovasavban gazdag kövekkel kölcsönhatásban lévő vízre van szükség.

Travis Gabriel, az Egyesült Államok Geológiai Intézetének munkatársa és kollégái most a Curiosity adatait elemezve megállapították, hogy az opálos kőzetek a kráterben mindenhol előfordulnak. A meder egyes védett helyein a véltnél tovább fennmaradt a víz, ez pedig a lehetséges életnek is kedvezhetett.

Kiemelt kép: MTI/EPA/NASA/Hubble

Kapcsolódó hírek

Rekorderővel, több mint négy órán át rengett a Mars
Minden eddiginél erősebb rengést érzékelt májusban a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) szerdán hivatalosan is működésképtelenné vált szondája, az InSight – derült ki egy frissen megjelent tanulmányból. A rengés ötször erősebb volt, mint a korábbi legmagasabb mérés.
Tudomány+High-tech

Ajánljuk még