logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Különleges videót tett közzé a NASA

| Szerző: hirado.hu
Négy napon keresztül bontogatta műszereit a NASA SWOT műholdja, hogy megkezdhesse megfigyeléseit a Föld vizeiről. A műhold antennái a KaRIn nevezetű műszer részét képezik, amely a Föld édesvizein és óceánjain túl a kisebb örvényeket és áramlatokat is képes észlelni. A NASA úgy véli, hogy a SWOT által szolgáltatott adatok segíthetik a szakembereket az éghajlatváltozás sürgető problémájának a kezelésében.

A SWOT műholdat december közepén indították útnak a SpaceX Falcon 9-es rakétájával. A műhold felvételt készített arról, ahogy kinyitja legfontosabb műszereit, hogy azzal térképezze fel a Földet – írja a Space.com.

A SWOT négy egyedi kereskedelmi kamerája által rögzített felvételen látható, amint a műhold kinyitja az antennapaneleket és a többi műszert. A teljes folyamat négy napon át tartott, a befejeztével pedig a SWOT megkezdheti küldetését, a földfelszín feletti vizek magasságának a mérését. Ezek a megfigyelések a tudósok számára a bolygónk vizeinek első nagyfelbontású felmérését nyújtja.

A SWOT antennái egymástól 10 méterre helyezkednek el és a KaRIn nevezetű műszer részét képezik. A KaRIn nemcsak a Föld édesvizeinek és óceánjainak vízmagasságát képes megfigyelni és mérni, hanem olyan jellemzőket is észlel, mint az örvények vagy áramlatok.

A NASA szerint a SWOT által szolgáltatott adatok a teljes üzembe helyezést követően segítik a szakembereket az éghajlatváltozás sürgető problémájának kezelésében, hogy felkészülhessenek a melegebb éghajlatra és az azzal járó kihívásokra.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Youtube.com

Ajánljuk még