logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatalmas vulkánkitörést észleltek a szakemberek

| Szerző: hirado.hu
A Naprendszer leginkább vulkanikus égitestjének aktivitását egy kiemelt program figyeli néhány éve.

 

A Bolygótudományi Intézet (PSI) szakembere, Jeff Morgenthaler észlelte a speciális, Io aktivitását követő programban (IoIO) azt a meglehetősen nagy vulkánkitörést, amelyet az arizonai Benson közelében lévő obszervatórium rögzített. A program minden évben lát néhány nagyobb eseményt az árapályfűtés miatt rendkívül aktív kis holdon, ám 2022 őszén minden eddiginél nagyobbat észlelt – írja a National Geographic. 

Kapcsolódó tartalom

A kutató ugyanolyan technikát használ a megfigyeléshez, mint a Nap esetében használnak a napkoronát észlelő műholdak: gyakorlatilag kitakarja a Jupiter fényét (a napmegfigyelésekben természetesen a Napot takarják), így a környezete finom, halvány fényléseit nem tünteti el a bolygóról visszavert ragyogás. A Jupiter esetében a bolygó környezetében lévő gázok, így a nátrium és az ionizált kén 2022. július–szeptember közt kezdtek el ragyogni, s egészen decemberig kitartottak.

Érdekes módon azonban a kén, amely egy fánk alakú plazmagyűrűt alkot a bolygó körül, távolról sem volt olyan fényes, mint az eddigi kitörések során, ez pedig a vulkánkitöréskor kiszabaduló anyagokról árulkodhat a szakember szerint, esetleg a plazmagyűrű több, korábban kapott anyagtól tud megszabadulni, amikor újabb adag érkezik.

Az alábbi videóban (fotókból készített animáció) megfigyelhetjük a kitakart Jupiter körül a plazmagyűrű táncát.

Mivel a Juno űrszonda e kitörés idején éppen a régióban tartózkodott, a mérései alapján talán kiderülhet, mi is történt voltaképp a plazmagyűrűben, és talán a kitöréskor kidobott anyag összetételére is nyújt némi támpontot a szonda.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még