logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bizarr és futurisztikus kütyük 2023-ban

| Szerző: Hirado.hu
Még okosabb telefonok mellett egy sor szokatlan technológiai innovációra kell felkészülni 2023-ban – állítja a SimpliLearn a Leet.hu beszámolója szerint. A tudományos oldal szerint az otthoni munkavégzés olyan ágazatok fejlődését fogja motiválni, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, a kiterjesztett és kevert valóság, a 3D nyomtatás, a robotika és az automatizálás, valamint az IoT, az 5G és a kiberbiztonság.

A technológiai fejlődés pillanatok leforgása alatt hatást gyakorol a hétköznapokra, melynek újabb és újabb használati tárgyakat és szolgáltatásokat köszönhetünk. Nemcsak a munkában és a tanulásban, a szórakozás és kikapcsolódás pillanataiban is újabb és újabb lehetőségállnak rendelkezésünkre. Karnyújtásnyira a szagos mozi és egy új VR-szemüveg, az akár számítógépeket kiváltó AR-sisak, vagy a légszűrős headset.

Dyson Zone

A gyártó zaj- és légszűrős fejhallgatója ebben a hónapban már meg is jelenik Kínában, aztán márciusban az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Hongkongban és Szingapúrban lesz kapható, végül pedig az egész világon.

Az újdonságok közül kiemelkedik az a modern fejhallgatóhoz kapcsolt elektronikus egészségügyi maszk, mellyel a felhasználó a szmogriadós utcákat járva is egészséges levegőt lélegezzen be, miközben kristálytiszta, teljes spektrumú hangminőségben hallgatja a kedvenc dalait, vagy podcastjait.

A Dyson szerint a szennyeződések 99 százalékát, így a a nitrogén-dioxidot és a kéndioxidot is kiszűri.

Valószínűleg nem helyettesíti az akár koronavírust is feltartóztató FFP-2-3-as maszkokat. Maga a készülék eleve drága lesz (közel 375 ezer forint), és feltételezhetően a gyártó nem kapcsolja össze az értékesítését egy légszűrő filterrel is, amit persze rendszeres időközönként cserélni kell benne.

Smell-O-Vision

Ez az idei év talán legkockázatosabb projektje, amiben újra megpróbálnak értékesíteni egy egyszer már felsült technológiát, a szagos mozit. Az ötlethez az 1960-as évek óta nem nyúlt senki, hiszen az akkori tesztvetítések csúfos kudarcba fulladtak: A nézők szabályosan menekültek a bűzlő vetítőteremből.

Most az OVR Technology jóvoltából, Smell-O-Vision néven került elő újra a szagos filmnézés lehetősége, amit nem feltétlenül mozikba, hanem a VR-élmény kiteljesítésére szánnak. Marcin Bartoszuk a Microsoft egy korábbi alkalmazottja nemrég azzal kavart nagy port, hogy nyilvánosan megírta:

Rövidesen hétköznapi eszközökben, így TV-kben, telefonokban és autókban is megjelenhet a tartalmakat szagingerekkel felturbózó funkció.

Apple AR/VR

A terméket már 2015 óta fejlesztik és idén márciusban kerülhet gyártósorra, hogy szintén ebben az évben piacra is dobják.

A bennfentesek szerint legalább kétezer dollárért, vagyis közel 800 ezer forintért fogják árulni.

Elsődleges célja a Facetime VR-változata lesz, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók ne csak egymás arcát nézzék a kijelzőn, hanem akár egy közös virtuális asztalhoz is leülhessenek. A New York Times megszellőztette, hogy a cég Jon Favreau rendezővel és más filmesekkel is tárgyalásokba kezdett arról, hogy gyártsanak számukra filmes VR-tartalmakat.

Végül mutatjuk, milyen irányt szab az okostelefonok fejlődésének a két legnagyobb elektronikai óriás.

Samsung Galaxy S23

A szakértők szerint a dél-koreaiak már februárban piacra dobhatják. A konfigurációt körbeburkoló köd lassan eloszlik – várhatóan az alábbi két kivitelben és tulajdonságokkal jelenik meg.

Forrás: Leet.hu

iPhone 15

Nagy tárhelyek, szép, letisztult képek, villámgyors egyedi szoftverek tömege épülhet be az új szériába, de az adathalmaz előtt álljon itt még egy fontos apróság:

A gyártó ezzel a telefonnal vesz búcsút az egyedi töltőcsatlakozótól.

A minden bizonnyal szokott időben, vagyis koraősszel érkező iPhone 15 az első olyan sorozat lesz, amibe – az EU szabvány szerint – már USB-C port kerül.

Forrás: Leet.hu

Kapcsolódó hírek

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát
A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt – áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
Külföld
Hat hasznos kütyü, ami éveken belül teljesen eltűnik
Törvényszerű, hogy az újabb technológiai vívmányokkal a régebbi eszközeink elavulnak, majd eltűnnek. Pontosan ez a sors vár megannyi jelenleg használatos tárgyainkra is, melyek záros időn belül teljesen kiveszhetnek az életünkből. Az alábbi hat pedig valószínűleg a következő húsz évben adhatja át a helyét valami újnak – hívta fel a figyelmet a <a href="https://leet.hu/2022/11/08/hianyozni-fognak-6-mindennapi-kutyu-ami-eveken-belul-teljesen-el-fog-tunni/">Leet.hu</a>.
Tudomány+High-tech

Ajánljuk még