logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Meteorraj tart a Föld felé – nem bánja meg, ha az eget kémleli a következő napokban

| Szerző: hirado.hu
Meteorraj, lenyűgözően közeli Vénusz és vörös telihold – számos égj jelenségnek lehetünk tanúi január első felében.

Közeledik az év első meteorraja és első teliholdja, napközelben jár a Föld, alkonyatkor láthatjuk a Vénuszt, és lesz egy szép együttállás is – számol be a 2023 elején várható égi jelenségekről a National Geographic.

Január 4-én érkezik az év első meteorraja

A Quadrantidák az év első meteorraja, amelynek igen rövid ideig tart a maximuma, ezért a nem túl kedvező januári időjárás miatt gyakran egyáltalán nem lehet észlelni. A maximumot január 4-én hajnal 4:40-re várják a szakemberek, ekkor sajnos még fenn lesz a 92 százalékos Hold, így csak a fényesebb meteorok látványában lehet része a korán kelőknek.

E raj összességében egy 6 órás intervallumban tetőzik, ami a számított időpont előtt-után 3 órát jelent. A raj radiánsa viszonylag magasan az északkeleti égen jár a hajnali órákban, így kis szerencsével óránként akár 50-60 meteort is láthatunk a világosodásig hátra lévő időben.

Napközelbe ér a Föld

Bolygónk az északi féltekéről nézve télen van a legközelebb a Naphoz, idén január 4-én 17 órakor mindössze 147,1 millió kilométerre leszünk tőle.

A Nap látszó méretében ez csak kis különbséget jelent, de összehasonlító képet készíthetünk, ehhez szükségünk lesz speciális napszűrő fóliára. A felvételt akár nagyobb teleobjektívvel, akár távcsővel készítjük, érdemes akkor, amikor a Nap már viszonylag magasan jár, tehát semmiképp se napkeltekor vagy napnyugtakor kerítsünk rá sort. A Nap dél körül 20 fok magasan jár, ilyenkor már nem érvényesül a horizont közelségének torzító hatása. Ha a nyári, legtávolabb lévő Napot is megörökítjük majd, azt is azonos magasságnál tegyük, hogy össze tudjuk hasonlítani.

Telihold lesz 7-én éjjel

Az év első felkelő teliholdját 7-én érdemes fotózni, 7-én alkonyatkor 99,4 százalékos megvilágítású Holdat figyelhetünk meg, már alkonyodó égen, a napnyugta után pár perccel.

Keleti határainknál 16:05, Budapesten 16:17, nyugaton pedig 16:28 lesz a holdkelte ideje. Akik ébren vannak, és holdfényes tájat fotóznak, azok kis méretű árnyékokkal számolhatnak éjfél felé.

Alkonyatkor figyelhetjük meg a Vénuszt

Az „esthajnalcsillag” ezúttal este, pontosabban alkonyat után látható, a hónap elején még 17:20-17:30 körül nyugszik (keleti országrészben korábban), ám a hónap közepén már fél órával később, kissé kedvezőbb égi megvilágítási helyzetben láthatjuk, ekkor másfél órával a napnyugtát követően bukik a horizont alá. Már csak azért is érdemes megfigyelni, hogy felkészüljünk a hónap második felében még tovább javuló láthatóságára.

Ajánljuk még