logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A bolygó, ahol élünk – bámulatos fotó készült a Földről

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalának a műholdja, amit november 10-én indítottak útjára, elkészítette első teljes fotóját a Földről a VIIRS nevű infravörös képalkotó műszer segítségével.

A NOAA-21 földmegfigyelő műhold elkészítette első teljes felvételét a Földről. Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalának a műholdja december elején, infravörös képalkotó műszer (VIIRS) segítségével rögzítette a lélegzetelállító képeket – írja a Space.com.

A VIIRS a látható és az infravörös fényspektrumban is képes felvételeket készíteni, így részletesebben látható a Föld felszíne. A műszer létfontosságú információkat szolgáltat a tudósok számára a Föld óceánjairól, légköréről és szárazföldjeiről. Képes észlelni az óceán színének különbségeit, emellett a légköri adatai segíthetnek a tudósoknak a viharok előrejelzésében és nyomon követésében.

A műhold naponta kétszer figyeli meg a Föld teljes felszínét, 824 kilométeres magasságban kering, mintegy 27 360 kilométer/órás sebességgel.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A NOAA-21 műhold művészi ábrázolása a Föld körüli pályán (Fotó: wikipedia.org)

Ajánljuk még