logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új navigációs rendszer segíti az onkológiai betegek ellátását a Semmelweis Egyetemen

| Szerző: hirado.hu
Kelet-Közép-Európában is egyedülálló navigációs rendszerrel gazdagodott a Semmelweis Egyetem onko-intervenciós részlege. Az új eszköz az elsődleges és áttétes daganatok kezelésének tervezésében és pontosabb kezelésében nyújt segítséget. A készülék november elején érkezett meg a Semmelweis Egyetemre, az elmúlt hetekben már több mint tíz műtétet végeztek az eszköz segítségével – derült ki az M1 Ma reggel című műsorából.

Ez egy olyan navigációs eszköz, ami abban segít, hogy az eddig is használt termoablációs eszközöket, különböző tűket, amivel akár a melegítést, akár a fagyasztást végezzük, a lehető legpontosabban célba tudjuk juttatni – mondta Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem egyetemi docense, aki kiegészítésként még hozzátette, hogy ezt kiegészítik azok a szoftverek, amik segítenek ellenőrizni is ezeknek a kezeléseknek az eredményességét. Ezáltal eddig még soha nem látott precizitással tudják a daganatokat teljes egészében megszüntetni, a daganatos sejteket kiirtani az adott szövetből, májból, veséből és akár a csontokból.

Mint kiderült, bizonyos műtéti kezeléseket is ki tud váltani az eljárás, de nem mindent.

„Ha a megfelelő mérlegelés után úgy dönt az onkoteam, tehát az orvoscsapat, aki meghatározza a betegek további kezelését, hogy alkalmas-e a beteg erre, alkalmas-e az adott szerv arra, hogy ezen a kezelésen essen át, akkor tudjuk ezt alkalmazni”

– magyarázta, majd hozzátette:

„általánosságban nem mondhatjuk azt, hogy ez egy csodaszer, ami minden daganatos embert meggyógyít, de bizonyos műtétekkel meg lehet kímélni úgy a szervezetet és a szöveteket, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű ép szövet megmaradjon, és koncentráltan csak a daganatos területek szűnjenek meg”.

Hatalmas különbségek vannak a nyitott műtétek és a minimál invazív beavatkozások között. Tehát egy nagyobb máj- és veseműtétnél sokkal kevesebb felépülési idő szükséges.

Az eljárások nagyon sikeresek, ugyanis a kontrollvizsgálatoknál a daganatok teljes egészében megszűnhetnek.

Az oktatásban is fontos szerepet tölt be az innováció, részben a daganatok viselkedésének, az invazív beavatkozások vizsgálatában kiemelt szerepe miatt, valamint abban, hogy ezek a beavatkozások standardizálhatók. A szakértő szerint nem egy-egy embernek az egyéni képességein múlik az, hogy hogyan, milyen pontossággal tudja elhelyezni a tűt, hanem egy standardizálható, jól átlátható módon reprodukálhatóan lehet ezeket a beavatkozásokat elvégezni.

Fotó: Semmelweis.hu

Kapcsolódó hírek

Családbarát Egyetem címet kapott a Semmelweis Egyetem
Családbarát Egyetem címet kapott a Semmelweis Egyetem a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól, valamint szakmai együttműködési megállapodást írt alá a szervezet és a felsőoktatási intézmény csütörtökön Budapesten.
Belföld
Közös kutatás-fejlesztési projekteket indít az SE és a MOME
Közös kutatás-fejlesztési projektek indításáról kötött együttműködési megállapodást a Semmelweis Egyetem (SE) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) – közölte az orvos-egészségügyi felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.
Belföld

Ajánljuk még