logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Alexander Varshavsky kapta az idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést

Alexander Jacob Varshavsky orosz-amerikai biokémikus kapta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést; a professzor az elismerést kedden, a Debreceni Egyetem (DE) aulájában rendezett ünnepségen vette át, majd előadást tartott tudományos tevékenységéről – közölte az intézmény sajtóközpontja.

Közleményük szerint az Egyesült Államokban dolgozó professzor nemzetközi ismertségét leginkább az úgynevezett ubiquitin-rendszer révén megvalósuló fehérjebontási folyamatok felfedezésének köszönheti.

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést 2003-ban alapították.

Az elismerést az a kutató vagy kutatócsoport kaphatja, amelynek a munkája jelentősen hozzájárult a molekuláris orvostudomány fejlődéséhez,

eredményei pedig hasznosíthatók a korszerű betegellátásban.

A DE általános orvostudományi karának professzorai által évente megválasztott díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint a humán örökítőanyag megismerésének apostola, Craig Venter, vagy az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért – a Debrecen-díjat követően – Nobel-díjjal is kitüntetett Ralph Steinman, valamint az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O’Rahilly.

Tavaly Karikó Katalin, az Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója kapta a díjat. 2020-ban Karikó Katalin és Drew Weissman szabadalma alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs Pfizer-BioNTech Covid-19 elleni vakcina(Comirnaty).

Az idei díjazott Alexander J. Varshavsky professzor molekuláris biológus, biokémikus munkacsoportjával Pasadenában, a California Institute of Technologyban tevékenykedik.

Kutatásainak középpontjában a sejtek tulajdonságaiért felelős fehérjék szabályozott lebontása, az úgynevezett ubiquitin-függő proteolízis áll – írták a közleményben.

Varshavsky professzor munkái hozzájárulnak az öregedés, a daganatos megbetegedések, a neurodegeneratív szindrómák, az immunológiai zavarok, a veleszületett kórállapotok és számos más betegség helyes értelmezéséhez, valamint új, hatékony gyógymódok kifejlesztéséhez is – közölték a díj odaítélésének indoklásában.

Ajánljuk még