logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hat hasznos kütyü, ami éveken belül teljesen eltűnik

| Szerző: hirado.hu
Törvényszerű, hogy az újabb technológiai vívmányokkal a régebbi eszközeink elavulnak, majd eltűnnek. Pontosan ez a sors vár megannyi jelenleg használatos tárgyainkra is, melyek záros időn belül teljesen kiveszhetnek az életünkből. Az alábbi hat pedig valószínűleg a következő húsz évben adhatja át a helyét valami újnak – hívta fel a figyelmet a Leet.hu.

1. Mobiltornyok

Forrás: Leet.hu

A fizikai technológia egyre zsugorodik, ami azt jelenti, hogy mai megoldások egyre kisebbek és kisebbek lesznek. Ez pedig ugyanúgy igaz a mobiltornyokra is, melyek szintén kezdenek összemenni, mígnem egy napon akkora területeket tudnak majd lefedni, hogy az átlagember számára szinte láthatatlanok lesznek.

A Qualcomm jelenleg több megavállalattal együttműködve, mint a Facebook és a Yahoo, azon dolgozik, hogyan lehetne kiterjeszteni a lefedettséget olyan megoldásokkal, amelyek eddig lehetetlennek bizonyultak.

Ha pedig sikerrel járnak, akkor a tornyok akár teljesen eltűnhetnek a szem elől, vagy egyáltalán nem is lesznek szükségesek a készülékekhez.

2. Távirányító

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Az okosotthonok bár még nem kifejezetten elterjedtek, azért egészen sokan használnak olyan funkciókat, melyek nagyon hasonló dolgokat nyújtanak, mint egy szuper fejlett háztartás. Legelőször a távirányítók eshetnek áldozatul ennek.

Sőt, sokan már nem is nagyon keresgélik a lakásban valahol ott felejtett tévékiegészítőt, csak felcsapják a megfelelő alkalmazást és azzal veszik át a képernyő fölötti irányítást. Ez pedig azért is hasznosabb, mert például a mobilos alkalmazások valamiért sokkal átláthatóbbak, és kéznél is vannak.

Mint kiderült, ha a vállalatok is elmennek az appok irányába, akkor ez a folyamat még gyorsabb is lehet. Idővel pedig eljuthatunk oda, hogy már nem is csomagolnak kapcsolókat a tévék mellé, csupán le kell olvasni egy QR-kódot, ami a megfelelő alkalmazás letöltőfelületére navigál.

3. Bank- és hitelkártya

Fotó: MTI/Földi Imre

Nem is gondolná az ember, hogy a fizetésre alkalmas kártyák és okmányok története mennyire régre nyúlik vissza, sőt még néhány utópisztikus, a jövőbeli életet elképzelő könyvben is tettek hasonlóra utalást. Az első ilyen említés Edward Bellamy 1887-es Looking Backward című regényében találjuk, ahol közel egy tucatszor írta le a hitelkártya szót, bár a működésében inkább a bankkártyára hajazott.

Az ilyen kártyák elterjedésére viszont az 1900-as évek közepéig, végéig kellett várni, ami aztán alapjaiban változtatta meg az emberek fizetési módját, illetve a pénzhez való viszonyát. Magyarországon leginkább a 90-es években kezdett el robbanásszerűen terjedni, mára pedig alig találunk olyat, aki a készpénzes fizetést részesítené előnyben.

A pénzünk túlnyomó része tehát egyébként is digitálisan létezik, amihez ugyebár a kártyával férhetünk hozzá. A technológia fejlődésével és az okostelefonok uralmával viszont megkezdődött a banki és pénzügyi alkalmazások forradalma is: már egyre több telefonnal vagy okosórával lehet fizetni a boltokban.

A tengerentúlon az Amazon tenyérleolvasós módszerekkel kísérletezik, de már hazánkban is megjelentek az olyan boltok, ahol tulajdonképpen nincs kassza.

Mindezek a megoldások pedig azt vetítik előre, hogy a bankkártyák hamarosan eltűnnek, melyeket a különféle alkalmazások fognak felváltani.

4. Kulcsok

Forrás: Leet.hu

Egyértelműen látszik, hogy a csörgő kulcsok, a menő kulcstartók ideje egyszer bizonyosan lejár. De nézzük a jó oldalát: sosem kell majd indulás előtt keresgélni őket, hazaérkezéskor pedig nem kell feltúrni a táska teljes tartalmát, hogy megtaláljuk.

5. Lemezes filmek és játékok

Forrás: Leet.hu

Bár a fizikai adathordozókat még egyáltalán nem temetném, az egészen biztosnak tűnik, hogy idővel a lemezen kiadott filmek és játékok el fognak tűnni.

A játékosok túlnyomó többsége már digitálisan szerzi be a portékát, míg a streaming nemcsak a moziknak, hanem a lemezre kinyomott filmek eladásainak sem tett jót.

6. Töltőkábelek

Forrás: Leet.hu

Nagyon úgy fest a dolog, hogy a töltőkábelek legalább 20 éven belül el fognak tűnni. Ez pedig azért lesz jó, mert ezzel is kevesebb e-hulladék keletkezik, ami egyre inkább katasztrófába sodorja az emberiséget.

Az Európai Unió például nemrég a töltők csatlakozójának egységesítéséről hozott törvényt, ami arra kötelezi például az Apple-t, hogy pontosan olyan USB-t használjon az iPhone-jaihoz, mint az összes többi gyártó.

A cupertinóiak nyilván eleget tesznek a döntésnek, de már csak azért sem fognak kétségbe esni, mert a piaccal együtt egyre inkább tolódnak el a vezeték nélküli töltés irányába. Egy idő után pedig már csak olyan készülékeket vásárolhatunk, amelyeket ilyen formában tölthetünk: lerakjuk a töltőegységre, a polcra, vagy szinte bárhová, és anélkül, hogy bármit is fizikailag csatlakoztattunk volna, meg is kezdi a töltést.

Természetesen addig még nagyon sok szintet meg kell ugrania a vezeték nélküli megoldásoknak, az viszont már kristálytisztán látszik, hogy ez az új irány, amerre a gyártók kezdenek mozgolódni. Ezzel pedig nemcsak mi, de még a környezetünk is sokat nyerhet.

Kapcsolódó hírek

Az egész világot átverte a sokáig az új Steve Jobsként emlegetett szélhámos, most ítélet született az ügyében
Összesen százharmincöt hónap, azaz több mint tizenegy év börtönre ítélték az Egyesült Államokban csalás miatt Elizabeth Holmes-t, a Theranos alapítóját. A bíróság ítélete szerint Holmes startup-vállalkozásával szándékosan megtévesztette a befektetőket, orvosokat és betegeket, hamisan állítva, hogy technológiája képes mindössze néhány csepp vérből kimutatni különböző betegségeket.
Külföld
Ha nem óvjuk, már az első 50 km-en sérülhet az új autónk
<span style="font-family: 'Arial',sans-serif;">Autóvásárlást követően többnyire az első karcig vagy kavicsfelverődésig nem jut eszünkbe, hogy gondoskodnunk kellene autónk fényezésének a védelméről. Pedig a statisztikák szerint az első sérülések többnyire már 50 km-en belül megtörténnek. Nem titok, hogy egy autó értéke attól a pillanattól csökken, hogy kigördült a szalonból, azonban fóliázással hosszú időre megőrizhetjük hibátlan állapotát, ami nagy értékű járművek esetében különösen fontos, illetve akkor, ha tudjuk, hogy 2-3 év múlva le szeretnénk cserélni.</span><b></b>
Életmód

Ajánljuk még